Pytanie odnośnie legalności Jailbreak - "uwalnianie iPhonów"

• Autor wątku Autor wątku beer2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

beer2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Więc tak jak w temacie, czy jailbreak jest legalny, czy nie ??? Wiele osób pewnie nie wie co to jest jailbreak, więc od razu wytłumacze. "Jailbreak (JB) - odblokowanie iPhone'a polegające na umożliwieniu dostępu do całego systemu plików. W praktyce oznacza to możliwość instalacji programów firm trzecich (np. z Cydii), modyfikację plików systemowych." Z tego co wiem to podczas wykonywania jailbreak modyfikowany jest oryginalny OS, oraz wgrywane są darmowe aplikacje Cydia i/lub Installer i/lub Icy. Wiele osób twierdzi, że jest on nielegalny z tego względu, iż dzięki niemu można w pewien sposób wgrywać pirackie oprogramowanie, jednak w tym celu należy dodatkowo podmienić pewien plik systemowy. Sam jailbreak jednak tego pliku nie podmienia i bezpośrednio po jego wykonaniu nie można używać pirackich kopi. Odpowiedzi prosiłbym aby było poparte solidnymi argumentami. Z góry dziękuję !

Solidny argument podałeś jak sądzę sam. Modyfikacja może, ale nie musi służyć do naruszania praw autorskich. Zawsze podaję tu przkład programu Word. Przecież można przepisać/skopiować w nim teksty literacki czy publicystyczne i puścić w sieć lub wydrukować wiele razy i jakoś upublicznić. Też więc może służyć do przestępstwa.

Przedmiot jakim jest iPhone jest Twoją własnością i możesz z nim zrobić co chcesz.

Acha czyli kiedy kupuje sprzęt z jakimś oprogramowaniem to mogę to oprogramowanie dowolnie modyfikować dogodnie dla swoich potrzeb ?? Nie chodzi mi tu o zmiane np. kodu jadra systemu, tylko podmienianie jakiś plików, lub obchodzenie zabezpieczeń w celu wgrania aplikacji pochodzących z innych źródeł niż appstore, np. z cydi, które w wiekszości są darmowe i nie są to pirackie kopie aplikacji sprzedawanych w appstore.

Powrót