Pytanie odnośnie projektu a RODO i innych

• Autor wątku Autor wątku misterjo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

misterjo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,

od kilku lat tworzę prostą grę przeglądarkową, gram w małym gronie znajomych nie jest dostępna publicznie i grają w nią tylko znajomi i ich znajomi.

Ostatnio doszedłem do wniosku że można by ją już opublikować i poszukać nowych graczy. Ale tu pojawia się problem a mianowicie RODO.

Grę utrzymuje i rozwijam na własną rękę, nie czerpie żadnych zysków, wszystko opłacam z własnej kieszeni, dane jakie bym potrzebował gromadzić to login i hasło (dobrze by był adres email ale jest gotowy z tego zrezygnować), oraz wiadomości graczy bezpośrednio w grze.

Jak mogę to ugryźć, czy jeśli zdecyduje się na publikację muszę otworzyć działalność (wolał bym uniknąć tego kroku ponieważ nadal mogę darować sobie zyski) ale jeśli chodzi o kwestię z RODO to moje pomysły się kończą a na różnych stronach internetowych różnie piszą.

Prosił bym o pomoc co w takiej sytuacji zrobić ewentualnie o polecenie jakiegoś prawnika który będzie wstanie rozwiać wątpiliwości.

Pozdrawiam, i udanych świąt wielkanocnych.

Sam login i hasło to nie są dane osobowe. Adres email tylko czasami jest traktowany jako dana osobowa. Możesz tak skonstruować mechanizm swojej gry, aby nie przetwarzać żadnych danych osobowych, wtedy w ogóle nie przejmujesz się rodo.

Powrót