Pytanie odnosnie regulaminu stron www

• Autor wątku Autor wątku wazniak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wazniak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam

Osoba wchodzac na moja strone i tworzac konto musi zaakceptowac regulamin jesli chce korzystac z mojej strony.
Czy jesli w regulaminie napisze, ze korzystanie z serwisu wymaga oplaty miesiecznej na jakas kwote to czy nalezy wyslac do tej osoby jakis list o "zawarciu umowy" ? A moze wystarczy fakt, ze skoro przeczytala regulamin i go akceptuje to stosuje sie do niego i nie trzeba nic wysylac ?

pozdrawiam

Nie, ale przy zakladaniu musisz podac link do w/w regulaminu, aby nie tworzyc kolejnego pobieraczka..

Pozatym, musisz poinformowac uzytkownikow ze rejestracja wiaze sie z oplatami miesiecznymi, pozdrawiam rowniez

Jemu chodzilo raczej o wysylanie listow, e-mail wystarczy imho..

Dzialanosc owszem bedzie zakladana.

Mnie bardziej zalezy na tej kwesti z listami. Czy jesli mam w regulaminie napisane, ze beda pobierane oplaty to musze list wyslac do osoby ktora zalozy u mnie konto?

W mojej opini, wystarczy e-mail z potwierdzeniem i w/w informacjami
A te uslugi beda mialy charakter ciagly? czy jednorazowy

Ostatnia edycja:
Przepis prawny:

1. Konsument powinien być poinformowany, przy użyciu środka porozumiewania się na odległość, najpóźniej w chwili złożenia mu propozycji zawarcia umowy, o:

1) imieniu i nazwisku (nazwie), adresie zamieszkania (siedziby) przedsiębiorcy oraz organie, który zarejestrował działalność gospodarczą przedsiębiorcy, a także numerze, pod którym przedsiębiorca został zarejestrowany,

2) istotnych właściwościach świadczenia i jego przedmiotu,

3) cenie lub wynagrodzeniu obejmujących wszystkie ich składniki, a w szczególności cła i podatki,

4) zasadach zapłaty ceny lub wynagrodzenia,

5) kosztach oraz terminie i sposobie dostawy,

6) prawie odstąpienia od umowy w terminie dziesięciu dni, ze wskazaniem wyjątków, o których mowa w art. 10 ust. 3,

7) kosztach wynikających z korzystania ze środków porozumiewania się na odległość, jeżeli są one skalkulowane inaczej niż wedle normalnej taryfy,

8 ) terminie, w jakim oferta lub informacja o cenie albo wynagrodzeniu mają charakter wiążący,

9) minimalnym okresie, na jaki ma być zawarta umowa o świadczenia ciągłe lub okresowe,

10) miejscu i sposobie składania reklamacji,

11) prawie wypowiedzenia umowy, o którym mowa w art. 8 ust. 3.

2. Informacje, o których mowa w ust. 1, powinny być sformułowane jednoznacznie, w sposób zrozumiały i łatwy do odczytania.

3. Przedsiębiorca jest obowiązany do potwierdzenia konsumentowi na piśmie informacji, o których mowa w ust. 1, najpóźniej w momencie rozpoczęcia spełniania świadczenia.

4. Obowiązek określony w ust. 3 nie dotyczy jednorazowych świadczeń, które same są spełniane przy użyciu środków porozumiewania się na odległość i za które rachunek wystawia osoba fizyczna lub prawna, która w ramach swojego przedsiębiorstwa udostępnia co najmniej jeden środek porozumiewania się na odległość, dostępny dla konsumenta i przedsiębiorcy (operator środków porozumiewania się), z wyjątkiem jednak informacji, o których mowa w ust. 1 pkt 1.

O to się właśnie kłócą pobieraczek.pl z konsumentami... bo oni uważają, że też e-mailem wystarczy, albo na stronie. "Na piśmie" to nie to samo co drogą elektroniczną. Potwierdzić te dane trzeba na piśmie, bo jak jest opłata miesięczna to nie możemy mówić o świadczeniu jednorazowym (typu zakup skarpet).

Urzedy Skarbowe tez nie chca przyjmowac e-faktur..
Przy pobieraczku chodzilo takze o brak regulaminu przy zakladaniu konta, czyz nie?
Ok jest oplata miesieczna, ale mozna przeciez dodac opcje, aby klient sam sobie wydrukowal to potwierdzenie, ktore bedzie wygenerowane specjalnie dla niego pod koniec procesu rejestracji..?

Przy pobieraczku chodzilo takze o brak regulaminu przy zakladaniu konta, czyz nie?
Nie. Regulamin był.
Ok jest oplata miesieczna, ale mozna przeciez dodac opcje, aby klient sam sobie wydrukowal to potwierdzenie, ktore bedzie wygenerowane specjalnie dla niego pod koniec procesu rejestracji..?
Napisać można, ale to nic nie zmieni i trzeba te informację potwierdzić na piśmie.

a w jesli oplata bedzie pobierana raz? tzn raz osoby placa w danym miesiacu i maja "dozytowni" dostep do strony to wtedy nadal ten list trzeba wysylac?

@Colder - z tego co mi wiadomo, to byl problem z tym, ze przy rejesrtacji nie bylo podanego linka do regulamin, potem to zmienili takze , stworzylo sie niezle zamieszanie

Powrót