Pytanie odnośnie rekojmy

• Autor wątku Autor wątku zkrystian
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zkrystian

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam serdecznie

Opisze może całą sytuacje, może ktoś z Państwa miał podobną sytuację i potrafi mi pomóc.

W maju ubiegłego roku zakupiłem notebooka, który uległ awarii po 2 tygodniach. Niestety nie wiedziałem, że najlepiej by było go zostawić w sklepie którym go zakupiłem, więc oddałem do do autoryzowanego punktu przyjęć Toshiby. Naprawa trwała 3 miesiące. Gdybym skorzystał z rekojmy, sklep musiał by mi go naprawić w ciągu 3 tygodni lub wymienić na nowy. A teraz pytanie, czy jeżeli wcześniej skorzystałem z gwarancji producenta, to czy teraz mogę skorzystać z rekojmy (rok jeszcze nie minął)

Chyba że macie jakieś lepsze pomysły, jak to załatwić. Ogólnie ustarka w dalszym ciągu jest ta sama. Ja poprostu nie wiem co mam już robić

Nie mam czasu znowu czekać 3 miesiące, bo na początku czerwca wylatuję do USA... tak że prosze o pomoc

Dziękuje za każda wskazówkę
Krystian Żygadło

Tak, można skorzystać z reklamacji ustawowej.
Natomiast okres trwania naprawy z tytułu roszczeń gwarancyjnych jest wyszczególniony w karcie gwarancyjnej.

Pozdrawiam

No tak, tylko ze toshiba zastrzega sobie prawo do naprawy w naj najszybszym czasie, bez podanego terminu... ostatnio robili mi to 3 miesiace

czyli rekojma? bo ja jestem informatykiem a nie prawnikiem :)

nie wiem co to znaczy ustawowo :)

nie, nie rękojmia.
proszę poczytać ustawę
z dnia 27 lipca 2002 r.
o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej
oraz o zmianie Kodeksu cywilnego

Nie ma już instytucji rękojmi w umowach między przedsiębiorcą->konsumentem. Teraz jest "towar niezgodny z umową", warunki opisane są w ustawie podanej wyżej. Niestety Pan zlożył reklamacje z tytułu gwarancji, więc tutaj trzeba będzie zacząć całą ścieżke od nowa, czyli najpierw naprawa albo wymiana na nowy (Pan decyduje co wybrać) i trzeba pamiętać, ze odpowiada przed Panem sprzedawca a nie serwisant, to sprzedawca musi się martwić aby bo wysłać do serwisu, jak sam nie jest w stanie naprawić. Na przyjęcie lub odrzucenie reklamacji mają 14 dni, jeśli się nie ustosunkują w tym czasie to zaakceptowali ją.
Czas na naprawę nie jest określony, ale gdy Pan będzie oddawał dobrze jest na piśmie domagać się potwierdzenia, że np w ciągu 2-3 tyg będzie już gotowy - wtedy można się zawsze o coś zaczepić. W ustawie jest tylko mowa o "odpowiednim czasie".

Bardzo dziekuje za informacje

Powrót