Pytanie odnośnie zamieszczania linków

• Autor wątku Autor wątku Cyja
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Cyja

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam, jestem administratorem jednego z for internetowych. Jako, że jest to forum muzyczne użytkownicy od dawien dawna proszą mnie abym zezwolił na umieszczanie nut na serwisie. jako, że forum jest własnością serwisu, który prowadzę, zabroniłem tego, gdyż łamie to prawa autorskie.

1. Czy nawet o zamieszczanie książek w formacie pdf ( autor nie żyje a wydawnictwo wznawia publikacje) jest łamaniem praw autorskich ? ( osobiście uważam, że tak ale prosze o opinie.

2. Skoro w regulaminie mam, że administracja nie ponosi odpowiedzialności za treści wysyłane prywatnie do użytkowników i użytkownicy będą wysyłac między sobą takie nuty to rozumiem, że administracja za to nie odpowiada, gdyż ja jako administrator nie mam absolutnie wglądu do treści jakie sobie wzajemnie wysyłają, zatem nie mogę za to odpowiadać.

3. Czytałem w ustawie o prawie autorskim, że o ile np. ja zamieszczę linka z popularnego serwisu ,,wrzuta.pl" ( nie jestem właścicielem pliku itp to prawdopodobnie za to nie odpowiadam. Sugeruję się zapiskiem:
Art. 23.
1. Bez zezwolenia twórcy wolno nieodpłatnie korzystać z już rozpowszechnionego
utworu w zakresie własnego użytku osobistego. Przepis ten nie upoważnia do budowania
według cudzego utworu architektonicznego i architektonicznourbanistycznego
oraz do korzystania z elektronicznych baz danych spełniających
cechy utworu, chyba że dotyczy to własnego użytku naukowego niezwiązanego z celem zarobkowym.
oraz:

2. Zakres własnego użytku osobistego obejmuje korzystanie z pojedynczych egzemplarzy
utworów przez krąg osób pozostających w związku osobistym, w szczególności
pokrewieństwa, powinowactwa lub stosunku towarzyskiego.

Pojawia się tu pytanie, czy o ile już gdzieś jakiś utwór został zamieszczony ( tak naprawdę nie wiem, czy ten ktoś posiada prawa autorskie czy też nie i inny użytkownik ( nikt z administracji, zamieści to u mnie na serwisie to czy to jest dalej łamanie praw autorskich czy też nie i kto za to odpowiada. Tym bardziej, że jest to zamieszczone do użytku towarzyskiego.

4. Ostatnia sprawa jak to jest ze starymi nutami, których autora nie i wydawnictwa oraz, czy o ile inny serwis zamieścił jakieś nuty i inny użytkownik je u mnie zamieści to rozumiem, że mimo, iż wcześniej był już publikowany dany utwór , ksiązka nuty itp nadal jest łamane prawo.

Prosze o odpowiedź, będę wdzięczny, szczególnie pierwsze 2 punkty. Czy ewentualnie dopisać w regulaminie- użytkownicy zamieszczający pliki mp3, książki oraz nuty oświadczają, że posiadają pełnię praw autorskich i administracja nie ponosi odpowiedzialności za ewentualne przekłamanie. Bo przecież my ( moje forum) jako administracja nie jesteśmy w stanie sprawdzić czy każdy filmik z youtube czy wstawiony plik np. książkowy posiada licencję itp.

P.S
Jeśli chodzi o linki np z wrzuty czy youtuba to np. wstawienie linku gdzie można odsłuchać piosenki a nie ściągnąć jej. Będę wdzięczny za wyjaśnienie tej sprawy

W skrócie. Był taki wyrok, że sąd uznał ze tzw. deep-linki czyli linki wprost prowadzące do danych dóbr to również rozpowszechnianie tych dóbr. Więcej - opcja szukaj.

ad.1
Tak. Prawa majątkowe gasna 70 lat po śmierci autora.

ad.2
Za to nie odpowiadasz.

ad.3.
W skrócie. Był taki wyrok, że sąd uznał ze tzw. deep-linki czyli linki wprost prowadzące do danych dóbr to również rozpowszechnianie tych dóbr. Co ma sens w pewnym zakresie.. ale i sprzecznosci również występują w tym wyroku. Więcej - opcja szukaj.
Podany przez Ciebie przepis nie ma zastosowania, bo to nie uzytek osobisty.

ad. 4
Tak jak wyzej, prawo do nut to też prawo. Jak nie swoje to nie rozpowszechniać.

Powrót