Pytanie odnośnie zwrotu samochodu.

• Autor wątku Autor wątku endriu1968
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

endriu1968

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie.
Osoba prywatna:
Oto moje Pytanie odnośnie zwrotu samochodu.
Sprzedałem samochód tydzień temu Pewnemu Panu X. Ja nim jeździłem nie cały rok po oględzinach nadwozia, silnika, wyposażenia oraz przejażdżce kontrolnej i badaniu w Stacji Kontroli (potwierdzenie sprawności) Pan X zdecydował się na zakup za określoną sumę.
Powiadomiłem Pan X ze stan techniczny pojazdu jest naprawdę dobry, co potwierdziło badanie w Stacji Kontroli. A co do nadwozia są ślady korozji widoczne oczywiście Pan X je widział i je zaakceptował. Po tygodniu Pan X dzwoni i mówi, że chce oddać Pojazd, ponieważ brał udział w jakiejś kolizji.
Ja Pan X zapewniałem, że nie wiem mi nic o kolizjach drogowych tego pojazdu, ponieważ nie jestem mechanikiem ani lakiernikiem
(przed podpisaniem umowy). Osoba od której ja go kupiłem nic nie mówiła że jest powypadkowy i nie robiłem oględzin w ASO.
Podczas mojej eksploatacji nie brałem udziału w żadnej kolizji, co można sprawdzić na policji oraz u ubezpieczyciela.

W umowie jest zawarte sformułowanie Pkt 5:
Kupujący oświadcza, że stan techniczny pojazdu jest mu znany. Sprzedający oświadcza, iż pojazd jest wolny od wad ukrytych.

Proszę o poradę

Sprzedawca odpowiada za wady towaru, (fizyczne i prawne) nawet za te,o ktorych nie wiedzial.Jezeli jednak te wady byly widoczne ,,golym okiem" i kupujacy wiedzial o nich, albo zostal poinformowany to nie ma podstaw do zadnych roszczeń.

No tak, ale jeżeli sprzedający wcześniej nie sprawdził w ASO , bo nie miał takiej konieczności.

Oddaj pan pieniądze i nie rób pan draki o samochód, bądź żesz pan honorowy.

Powrót