Pytanie podatek

• Autor wątku Autor wątku Laik91
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Laik91

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Moje pytanie jest takie chce żeby ktoś mnie uświadczył czy dobrze myślę. Czy jak w 2007r. uchwała dotycząca podniesienie podatku od nieruchomości została uchwalona dopiero 17 marca 2007r. to od kiedy ona obowiązuje ?

CZy zgodnie z art. 6 ustawy o podatkach i opłatach lokalnych :
1.*Obowiązek podatkowy powstaje od pierwszego dnia miesiąca następującego po miesiącu, w którym powstały okoliczności uzasadniające powstanie tego obowiązku.
czyli placi ci sie do 17maja ? bo Podatek od nieruchomości na rok podatkowy od osób fizycznych, z zastrzeżeniem ust. 11, ustala w drodze decyzji organ podatkowy właściwy ze względu na miejsce położenia przedmiotów opodatkowania. Podatek jest płatny w ratach proporcjonalnych do czasu trwania obowiązku podatkowego, w terminach: do dnia 15 marca, 15 maja, 15 września i 15 listopada roku podatkowego.
a w marcu jeszcze stara kwotę podatku ?'
czy trzeba co roku podejmować uchwałę dotyczaco podatku od nieruchomosci ?

Ostatnia edycja:
a może warto pomyśleć tutaj o tym, że w momencie uchwalenia jakiegokolwiek podatku na niekorzyść podatnika nie można zmienić go w trakcie trwania roku podatkowego?
warto przeczytać tutaj art. 20 ustawy o podatkach lokalnych w nawiązaniu do artykułu 5 ust.1, art. 10 ust.1 oraz art. 19.
nowe stawki powinny obowiązywać od 1 stycznia 2008 roku.
W przypadku tego podatku podatnik dostaje decyzję ustalającą, a obowiązek podatkowy powstaje z dniem otrzymania tejże decyzji.
w roku 2007 płaciło się wg stawek z uchwały z roku 2006. Na początku roku 2007 podatnik powinien otrzymać taką decyzję.
rada gminy ma w obowiązku ustalać stawki co roku - to ich budżet i ich interes.
jeżeli się mylę - proszę o sprostowanie
pozdrawiam

Przeprzeprze BARDZO dziękuję, za tą wskazówkę, faktycznie przejrzałam i prawdopodobnie stawki powinny obowiązywać dopiero o 2008r.
WYBAWCO :)

Powrót