pytanie podpisywanie wypowiedzenia

• Autor wątku Autor wątku m.woch
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

m.woch

Użytkownik
Odpowiedzi
200
Mam pytanie, czy osoba, która podpisuje dokumenty typu wypowiedzenia i umowy o pracę, może podpisać wypowiedzenie dla pracownika, któremu będzie ono wręczane pracownikowi pracującemu na budowach w Niemczech przez Kierownika Budowy? Czy musi być osoba podpisana która wręcza i musi mieć upoważnienie? Tzn ten Kierownik?

Moze sformuluj to pytanie na nowo, bo ja przynajmniej nie rozumiem, o co sie konkretnie pytasz.
Wypowiedzenia z pracy w Niemczech w ogole nie trzeba wreczac osobiscie, wystarczy je przeslac na podany pracodawcy adres domowy albo nawet polozyc na biurku albo nie wiem, na budowie, do osobistej szafki pracownika. Skoro wiec listonosz moze doreczyc wypowiedzenie "bez upowaznienia" dzialu kadr, to dostarczyc je osobiscie moze nawet sprzataczka, byle bylo wystawione i podpisane przez wladna ku temu osobe w zakladzie pracy

Ok o to mi właśnie chodziło, tzn. czy pracownik działu kadr, podpisujący dokumenty, wypowiedzenia, może sporządzić wypowiedzenie w biurze i je podpisać, wysłać skanem do Kierownika Budowy za granicą na adres mailowy, on drukuje i wręcza pracownikowi.

czy to tak "mailowo" jest wazne bez wlasnorecznego podpisu, to inna kwestia, trudno mi na to odpowiedziec, ale jesli uprawniony pracownik dzialu kadr wystawi na pismie oryignalne zwolnienie i da to pismo kierownikowi budowy, zeby on je wreczyl pracownikowi, to jest to legalne. I poniewaz Polacy czesto pisza "ale ja nie podpisalem tego zwolnienia". Zwolnienie z pracy jest tzw. jednostronnym oswiadczeniem woli (ze strony pracodawcy) i nie wymaga zadnych podpisow przez odbiorce. Jakby doszlo do procesu sadowego, bo pracodawca musi jedynie udowodnic, ze zwolnienie zostalo doreczone, zeby pracownik sie nie tlumaczyl, ze go w ogole nie dostal. Ale tu wystarczy, ze kierownik budowy wezmie kogos drugiego na swiadka (jakiegos majstra), ktory poswiadczy, ze kierownik w mojej obecnosci wreczyl Kowalskiemu osobiscie zwolnienie.

Pogodniak napisał:
czy to tak "mailowo" jest wazne bez wlasnorecznego podpisu, to inna kwestia

Właśnie chodzi mi o podesłanie drogą e-mail, nie ma czasu często na wysyłkę tego dokumentu pocztą na budowę za granicę, często załatwiane jest to w ciągu dwóch, trzech dni. Dlatego moja wątpliwość, czy taki podpis osoby upoważnionej na dokumencie wydrukowanym także jest ważny.

No to jest akurat dosyc szczegolowa kwestia prawna, na ktora odpowiedziec moze chyba tylko prawnik- specjalista od niemieckiego prawa pracy. Z drugiej strony wystarczy przeslac takie zwolnienie z gory faksem (co jest wazne) a potem doslac w oryginale, liczyc bedzie sie i tak data na faksie i dorecznie na budowie

Powrót