Pytanie - polskie prawo jazdy a UK

• Autor wątku Autor wątku gr3hu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gr3hu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
jeśli post się powtarza proszę o odesłanie do linku,
jestem w UK 2 lata, początkiem tego roku byłem cały miesiąc w polsce jakeś 3 miesiące temu zmieniłem adres zameldowania, wciąż korzystam z polskiego prawa jazdy, nie posiadam auta, lecz często korzystam z wypożyczalni. Parę dni temu pożyczyłem od kuzynki samochód gdzieś na autostradzie popełniłem wykroczenie w załączniku dokument, Proszę o wyjaśnienie mi jakie mogę ponieśc konsekwencje, czy kuzynka też będzie miała problemy przez to ???

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Najważniejsze pytanie czy miałeś ważne ubezpieczenie żeby prowadzić samochod(w UK ubezpieczenie jest indywidualne a nie na samochód tak jak jest w Polsce).Jezeli nie miałeś ubezpieczenia to niech Twoja kuzynka weźmie na siebie winę czyli dostanie mandat(pare funciaków i punkty karne w ilości zależnej od popełnionego wykroczenia),jeżeli kuzynka się na to nie zgodzi I dojdą ze nie miałeś na ta chwile ubezpieczenia to narazisz się na dużo większe koszta.Jezeli nic z tym nie zrobicie to Twoja kuzynka bedzie miała na mur beton dużo większe koszta pózniej,od tego nie uciekniecie.

Ostatnia edycja:
kuzynka maa wystarczająco dużo punktów więc mandat biorę na siebie - niestety ja ubezzpieczenia nie posiadam.
jaco77 orientujesz się moze o jakiej kwocie mowa ?

Po pierwsze będziesz musiał wymienić prawko na angielskie bądź aplikować o counter part wypełniając i wysyłając formę D9( do wydrukowania ze strony DVLA) jeżeli chcesz żeby się zakończyło zwykłym mandatem plus punkty.Jezeli tego nie zrobisz sprawa zostanie skierowana do sadu gdzie wymierza Ci zapewne większa karę pieniężna z powodu niemożności dodania punktów karnych(nie mogą na Polskie prawko). Co do ubezpieczenia jeżeli dojdą cieżko określić (kwota waha się w okolicach 500£).

oni mogą w bazie sprawdzić czy rzeczywiscie nie posiadam ubezbieczenia na ten samochód ? czy poprostu przyjdzie mi mandat do domu z informacją o wymianie prawa jazdy lub wyższej kwocie, jak napisałeś wyżej ?
gdzieś ten diabelski fotoradar mnie uchwycił, to było nie więcej niż 20mil więcej na liczniku...
dodam że w wypożyczalniach nie mają problemu wynajmować aut, raz kiedyś zwykła kontrola mnie zatrzymała i do niczwego panowie nie mogli się przyczepić.
no nic dam znać jak co
Z góry wielkie dzięki

Tak, moga sprawdzic w bazie.
Pamietaj tez ze kuzynka miala obowiazek upewnic sie ze posiadasz ubezpieczenie. Jako ze tego nie zrobila wlepia jej punkty tak czy siak.

Ostatnia edycja:
gr3hu napisał:
kuzynka maa wystarczająco dużo punktów więc mandat biorę na siebie - niestety ja ubezzpieczenia nie posiadam.
jaco77 orientujesz się moze o jakiej kwocie mowa ?

Jak dobrze pamietam od £300 i od 6 pkt karnych.
Pisales, ze jezdziles samochodami z wypozyczali, musisz wiedziec, ze wypozyczalnie maja ubezpieczenia pojazdow na innych warunkach. Gdyby wypozyczalnie musialy ubezpieczac pojazdy na takich warunkach jak prywatni wlasciciele pojazdow to zaden turysta nie moglby skorzystac z ich uslug.

jaco77 napisał:
Po pierwsze będziesz musiał wymienić prawko na angielskie bądź aplikować o counter part wypełniając i wysyłając formę D9( do wydrukowania ze strony DVLA)
Nie trzeba.

As a result of a change in legislation from April 2009,
European Community (EC) or European Economic Area (EEA)
licence holders will no longer be required to possess a GB
counterpart to take advantage of the fixed penalty system

Powrót