Pytanie. Sprzedaż zdjęć

• Autor wątku Autor wątku cubeline
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cubeline

Użytkownik
Odpowiedzi
87

Chciałem zapytać czy przy podpisaniu
z modelką umowy oraz wykonaniu sesji tfp
w której jest taki punkt umowy

§5
2. Modelka/Model* i fotograf może wykorzystywać w celach zarobkowych (sprzedawać) uzyskanego, w ramach niniejszej umowy, strona sprzedająca zobowiązuje się oddać drugiej stronie 50% zarobku od sprzedaży zdjęć.

cała umowa jest tutaj sesja tfp

jako autor zdjęć wykonanych na których jest wizerunek modelki
mogę wystawiać zdjęcia na allegro
oraz sprzedawać je osobie prywatnej itp?

Nie mogę ściągnąc umowy. Jesli jest w niej zapis, że modelka zgadza się na rozpowszechnianie wizerunku a fotograf jak rozumiem przekazuje licencje na rozpowszechniania, powielanie to tak. Z tymże z tego paragrafu wynika, że 50% ze sprzedazy dla drugiej strony.

W Pana przypadku najważniejsza jest zgoda modelki na rozpowszechnianie jej wizerunku.

tak wygląda cała umowa

Umowa sesji fotograficznej nr
zawarta w dniu r. w miejscowości
pomiędzy:

Fotografem :
zamieszkałym w:
legitymującym się dowodem osobistym:
nr PESEL

a Modelką/Modelem*
zamieszkałą/ym* w:
legitymującą/ym* się dowodem osobistym:
nr PESEL

§1
1. Umowa dotyczy wykonania utworów fotograficznych w postaci zdjęć, które Fotograf wykona Modelce/Modelowi* w trakcie sesji fotograficznych.
2. Wykonanie zdjęć ma na celu wypromowanie Modelki/Modela* i Fotografa.
§2
1. Modelka/Model* zobowiązuje się pozować do zdjęć bezpłatnie, oraz pokryć koszty związane ze swoim dojazdem na miejsce wykonania sesji, ubezpieczeniem, kosmetykami, makijażem, fryzurą i ubiorem we własnym zakresie.
Modelka/Model* wyraża wieczystą i nieodwołalną zgodę na wykorzystanie fotografii, na których znajduje się wizerunek*Modelki/Modela*, a które stanowią przedmiot tej umowy, przez Fotografa, jak to określa §6 niniejszej umowy.
3. Modelka/Model* oświadcza, że jest osobą pełnoletnią, oraz że posiada wszelkie prawa do złożenia deklaracji opisanej w §2 pkt 2 niniejszej umowy.
4. Przez fotografie rozumie się także retusz i modyfikacje graficzne, których dokona Fotograf na wykonanych zdjęciach.
Modelka/Model* wyraża także zgodę na łączenie fotografii z innymi fotografiami, tekstami i ilustracjami oraz przyjmuje do wiadomości i akceptuje postanowienie, iż każda fotografia może być dowolnie przerabiana i modyfikowana przez Fotografa.

§3
1.**Fotograf zobowiązuje się do wykonania serii zdjęć oraz poniesienia kosztów materiałów eksploatacyjnych, wynajęcia studia wraz z wyposażeniem, bądź też związanych z wykorzystaniem miejsca wykonania sesji.
2. Minimalna ilość wykonanych przez Fotografa i przekazanych Modelce/Modelowi* zdjęć w formie elektronicznej w formacie JPG*o rozmiarze 900 px (na dłuższym boku) z każdej sesji fotograficznej: 15 sztuk.
3. Fotograf zobowiązuje się przekazać zdjęcia Modelce/Modelowi* w postaci: 1 sztuki płyty CD / przesyłki email na adres poczty internetowej* wybranych przez fotografa zdjęć w ilości i formacie określonym w §3 pkt. 2.

§4
1. Data, miejsce, rodzaj wykonywanych zdjęć oraz obecność osób trzecich w trakcie sesji fotograficznych zostaną ustalone przed rozpoczęciem sesji.

§5
1. Modelka/Model* ma prawo korzystać ze zdjęć pochodzących z sesji, których dotyczy ta umowa jedynie w celu prezentacji własnego wizerunku, w szczególności na stronach internetowych mających charakter prezentacyjny. Niniejszy punkt umowy nie obejmuje publikacji w mediach drukowanych lub internetowych, gdzie dostęp do zdjęć modelki lub bazy modelek wiąże się z opłatą ze strony oglądającego (np. poprzez zakup katalogu, płatność SMS, lub inny rodzaj opłaty), a także stron gdzie zdjęcie może zostać zakupione przez oglądającego.
2. Modelka/Model* i fotograf może wykorzystywać w celach zarobkowych (sprzedawać) uzyskanego, w ramach niniejszej umowy, strona sprzedająca zobowiązuje się oddać drugiej stronie 50% zarobku od sprzedaży zdjęć.
3. Wykorzystując zdjęcia modelka zobowiązuje się do wykorzystywania tylko zdjęć sygnowanych przez Fotografa znakiem wodnym, który w sposób jednoznaczny wskazuje na autora zdjęcia.

§6
1. Fotograf ma prawo nieodpłatnie wykorzystać wszystkie wykonane zdjęcia i rozpowszechniać wizerunek Modelki/Modela* w celach prezentacji własnej twórczości, w szczególności na stronach internetowych, w folderach i prospektach, publikacjach dotyczących własnych prac, publikacjach zbiorowych, wernisażach i wystawach zbiorowych, konkursach oraz w celach promocyjno-reklamowych dotyczących Fotografa w dowolnym czasie i miejscu na terytorium całego świata. Niniejszy punkt umowy nie wyklucza prezentacji zdjęć w mediach drukowanych.
2. Fotograf ma prawo nieodpłatnie przekazywać zdjęcia, współpracującym z Fotografem przy sesjach, osobom trzecim, które przekazane przez Fotografa zdjęcia wykorzystają wyłącznie do prezentacji własnej twórczości na stronach internetowych, takim jak: fryzjer, wizażysta, stylista, itp. dbając przy tym o dobre imię Modelki/Modela*.

§7
1. Fotograf zastrzega sobie wyłączne prawo do dokonywania jakichkolwiek przeróbek i modyfikacji zmieniających oryginalną postać zdjęć.
2. Zabrania się jakiejkolwiek ingerencji w strukturę i treść fotografii łącznie z przetwarzaniem elektronicznym, kadrowaniem, zmianą kolorystyki, stosowaniem filtrów, a w szczególności usuwaniem znaku wodnego Fotografa przez Modelkę/Modela* lub osoby trzecie.
3. Dozwolona jest zmiana rozmiaru zdjęcia z zachowaniem oryginalnych proporcji oraz stopień kompresji przez Modelkę/Modela* lub osoby trzecie.

§8
1. Wszelkie prawa autorskie w tym Autorskie prawa majątkowe do utworu fotograficznego opisanego w §1 nabywa Fotograf.
2. Modelka/Model* przyjmuje do wiadomości i akceptuje postanowienie, iż nie jest właścicielką praw autorskich do wykonanych zdjęć.

§9
1. Umowa zawarta jest na czas nieokreślony, bez możliwości jej jednostronnego zerwania i ma zastosowanie do wszystkich sesji z udziałem Fotografa i Modelki/Modela*.
2. Rozwiązanie umowy następuje za porozumieniem stron na podstawie pisemnego aneksu do umowy, jak to określono w §10.

§10
1. Wszelkie zmiany postanowień tej umowy wymagają sporządzenia pisemnego aneksu i zgodnej woli obu stron.
2. W kwestiach nieuregulowanych niniejszą umową, a dotyczących jej przedmiotu zastosowanie mają przepisy Ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. Kodeks Cywilny i Ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

§11
1. Umowę sporządzono w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach, po jednym dla każdej ze stron.
* niepotrzebne skreślić
Z wszystkimi postanowieniami umowy zapoznałam/em się i zgadzam się na jej warunki.

Fotograf Modelka/Model*

Witam,
mogę wystawiać zdjęcia na allegro oraz sprzedawać je osobie prywatnej itp?
może Pan, albowiem ma Pan majątkowe prawa autorskie do zdjęć oraz zgodę modela na rozpowszechnianie jego wizerunku.

Ale umowa jest niespójna, a dodatkowo bardzo restrykcyjna, więc na miejscu modela NIGDY bym jej nie podpisał... Choć po prawdzie były tu na forum jeszcze ostrzejsze...;)

ja nie napisałem samej tej umowy.
Napisała ją osoba która zajmuje się i ma wiedzę na temat prawa morskiego.
więc dla mnie jest to tylko zabezpieczenie przed ekscesami które
odstawiają modelki z niewielkim doświadczeniem i raczej traktują taką sesje
tylko dla zabawy.

Napisała ją osoba która zajmuje się i ma wiedzę na temat prawa morskiego.
Wiele wyjaśnia :D

Umowa dla fotografa dobra, gorsza dla modela.

Możesz na sprzedawać i wystawiać zdjęcia z jej udziałem po podpisaniu przez nią (niego) takiej umowy.

he, he, to pisał ją chyba podczas sztormu, powiedzmy przy siódemce... :D

Powrót