Pytanie w sprawie dozoru kuratora.

• Autor wątku Autor wątku JarOO86
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

JarOO86

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam mam problem. Dostałem dozór kuratora sądowego jednak niechciałbym aby on przychodził mi do domu, bo mój ojciec niewie o niczym i wolałbym zeby sie nie dowiedział. Moje pytanie. Jak to bywa z kuratorami? czy jest szansa załatwienia tak z kuratorem ze bede się sam u niego stawiał raz lub 2 razy w miesiacu? Byle by mi nie przychodził do domu.
Prosze o szybka odp. Pozdrawiam

Wg mnie nie ma takiej szansy, bo dozór sprawuje się głównie własnie w miejscu zamieszkania. No ale mozna zapytać kuratora.

Hmm no dzieki wiec bede musiał z nim pogadac. A jeszcze jedno pytanie po jakim czasie uprawomacnia sie wyrok?? Zostalem skazany 30 wrzesnia i wiem ze od tego 7dni jest na napisalnie odwołania do sadu i 14 dni wyzej. Ale dzwoniłem przedwczoraj do sadu i powiedzili mi ze jeszcze wyrok jest nieprawomocny i zaczym sie uprawomocni to troche zejdzie. Czy w tych papierach ktore mi przyjda listem bedzie napisane nazwisko tego kuratora czy musze sie dowiadywac sam??

Jeśli nikt nie wnosi apelacji powinien sie uprawomocnić po 7 dniach. Chyba że prokurator wniósł apelację.
Zapewne po wyznaczeniu konkretnego kuratora zgłosi sie on do Pana. Moim zdaniem jest jednak w dobrym tonie jest pojawić się u kuratora z własnej inicjatywy. Będzie wówczas widział, że poważnie traktuje Pan sprawę.

atmosphere napisał:
Moim zdaniem jest jednak w dobrym tonie jest pojawić się u kuratora z własnej inicjatywy.

Nie tylko w dobrym tonie ale i zgodnie z obowiązkiem wynikającym z przepisu (art. 169 § 2 k.k.w.)

Ale zostane poinformowany listem o nazwisku tego kuratora?

Nie chcę zakładać nowego tematu skoro już jest podobny. Mam pytanie związane z kuratorem i szkołą. Jeśli sąd (nie sąd rodzinny) do kary więzienia w zawieszeniu lub warunkowego umorzenia dla 17 letniej osoby uczącej się w liceum przydzieli również kuratora to taki kurator odwiedza również szkołę? Jeśli tak to chciałbym wiedzieć jak często i co takiego robi w tej szkole.

Może odwiedzić. Pyta się o zachowanie podopiecznego.

kurator może i powinien badać każde środowisko dozorowanego

Powrót