Pytanie w sprawie dyplomów

• Autor wątku Autor wątku neah
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

neah

Użytkownik
Odpowiedzi
60
Skończyłem niedawno studia magisterskie, jednak nie odebrałem jeszcze dyplomu. Nie pracuję, a potrzebuję pilnie zarejestrować się jako bezrobotny aby uzyskać ubezpieczenie zdrowotne. Nie mam możliwości aby pojechać teraz do odległego miasta po dyplom.
Czy podczas rejestracji w UP powinienem powiedzieć, że ukończyłem studia uzupełniające magisterskie, lecz nie mam dyplomu czy w ogóle o tym nie mówić i powiedzieć, że tylko ukończyłem studia licencjackie? Nie chciałbym aby mi odmówiono rejestracji z powodu braku dyplomu.

Jeśli chodzi o naukę, urząd zarejestruje na podstawie przedstawionego dokumentu. Brak ostatniego powoduje rejestrację z niższym wykształceniem.

to ja to wiem, tylko nie wiem czy sie przyznsc. Jesli powiem.to moga powiedziec ze musze doniesc dyplom jesli nie powiem to kiedys gdy doniose moga powiedziec ze klamalem podczas rejestracji a na to sa paragrafy

Dlatego w urzędzie proszę powiedzieć prawdę. Dokładnie to co Pan napisał w poście#1. PUP zarejestruje Pana bez tego i będzie Pan figurował w ich ewidencji jako osoba bezrobotna z dyplomem ukończenia studiów licencjackich. Po prostu nie będzie Pan brany pod uwagę przy rekrutacji do pracy, gdzie potencjalny pracodawca wymaga "magisterki" z kierunkiem jaki Pan ukończył.

Dziekuje. A prosze mi powiedziec - czy UP moze odmowic mi rejestracji jesli powiem szczerze, ze rejestruje sie głównie po ubezpieczenie zdrowotne? Doradca z Zielonej linii powiedzial, ze moga mi odmowic rejestracji, bo nie wolno sie rejestrowac tylko po ubezpieczneie.

Czyli mam klamac podczas rejestracji i profilowania, ze zalezy mi na pracy, a na ubezpieczeniu nie?

neah napisał:
prosze mi powiedziec - czy UP moze odmowic mi rejestracji jesli powiem szczerze, ze rejestruje sie głównie po ubezpieczenie zdrowotne?
Owszem. PUP to nie sposób na darmowe ubezpieczenie. Tam rejestrują się osoby poszukujące pracy, a ubezpieczenie (opłacane ze składek pracujących), to sposób na przetrwanie w sytuacji gdy tej pracy aktualnie nie ma. Na pewno nie jest to sposób na życie.

Ostatnia edycja:
a gdzie jest to zapisane, w jakiejs ustawie, zarzadzeniu, regulaminie?

W ustawie o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy. Tam jest zdefiniowane kim jest "bezrobotny". Nie może nim być osoba, która nie ma zamiaru podjąć pracy, a tylko chce korzystać z "przywileju" bezrobocia i na koszt społeczeństwa mieć darmową opiekę lekarską.

Ostatnia edycja:
No ale jeśli dana osoba nie chce podjąć pracy, to zostanie wykreślona z rejestru. Np jesli dostanę propozycję pracy czy kursu aktywizującego i się nie stawię/nie podejmę pracy, to wtedy zostaję skreślony z listy bezrobotnych.

Ale jeśli np podczas profilowania na pytanie "Co jest głównym powodem rejestracji w UP" odpowiem, że ubezpieczenie zdrowotne, a na pytanie "Czy posiadając ubezpieczenie z innych zrodel zarejestrowalbym sie w UP" odpowiem nie, to po prostu dostaję dodatkowe punkty, które decydują o profilu. Nie ma chyba nigdzie napisane, że na tej podstawie mogą mi odmówić rejestracji.

Powrót