Pytanie w sprawie o b y w a t e s t w a !!!

• Autor wątku Autor wątku eunika2007
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

eunika2007

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Czy mam szansę otrzymać obywatelstwo niemieckie?
Pokrótce przedstawię swoją sytuację.
Przeglądając stare dok. mojej rodziny , natknęłam się na dok.(akt małżeństwa dziadków) w którym jest napisane, że mój dziadek ur. się w 1913r. w Niemczech.
Mój ojciec ur. się w 1941 r. w Lesznie i tam mieszkał do zakończenia wojny.
Zdaję sobie sprawę, że gdybym składała wniosek o obywatelstwo musiałabym złożyć potrzebne ok., czyli: akt urodzenia dziadka, ojca i mój.
Czy na tej podstawi mogę składać dok. o potw. obyw.:?:, czy mam szansę:?::what:

Jeżeli dziadek urodził się w Niemczech, ojciec także powinien mieć obywatelstwo niemieckie, więc niezależnie gdzie Ty się urodziłaś (prawo ziemi) przysługuje Ci prawo do obywatelstwa niemieckiego (prawo krwi).

Witam

Moim skromnym zadaniem nie tak szybko z potwierdzeniami.
Proponuje przeczytać wcześniejsze posty dotyczące obywatelstwa niemieckiego i jego potwierdzenia. Samo urodzenie w Niemczech (tj. prawo ziemi) nie świadczy o tym, że się ma obywatelstwo (ważne jest prawo krwi - pochodzenie co już nie jest większości brane pod uwagę), na to składa się klika czynników np. gdzie mieszkał dziadek po I wojnie światowej, czy miał obywatelstwo niemieckie po niej, jakie obywatelstwo posiadał ojciec i dziadek w czasie II wojny światowej, jeżeli chodzi o Wielkopolskie to jest trudna sprawa z potwierdzeniami z powodu powstania wielkopolskiego, na stronie ambasady Niemieckiej wszystko opisano gdzie, co i jak się załatwia.

Tak na uwadze do roku 1918-1922 w zależności jakich terenów to dotyczy (obecnej Polski-Śląsk, Wielkopolska, Pomorze, Prusy) to wszyscy urodzeni przed tą datą urodzili się w Niemczech tj. II Rzeszy.

W tej sprawie już napisali w kilku postach ludzie którzy naprawdę coś wiedzą.
Ale życzę powodzenia w procesie składania wniosku.

Pozdrowienia
darek

Dziękuję za odpowiedzi :)
U mnie spr. wygląda następująco:
Nie wiem czy dziadek miał obyw. i ile przebywał po ur. na terenie Niemiec.
Mój ojciec nie żyje i nigdy nie starał się o obywatelstwo. Urodził się w Lesznie w 1941 r.
Czy nadal jest sens starań:?:

Czy Leszno było w 1937r. w granicach ówczesnych Niemiec? Czy dziadek urodzony w Niemczech nadal tam mieszkał w okresie wojny? Może te tereny należały już później od 1918 do Polski? Jeżeli tak, to na mocy Traktatu Wersalskiego dziadek stracił niemieckie obywatelstwo i będziesz potrzebować VL. dziadka, co robił dziadek w czasie wojny, gdzie mieszkał itd. Musisz udowodnić jego obywatelstwo niemieckie. Czasami udaje się odnaleźć wiele dokumentów w archiwach , więc próbować zawsze warto.

Leszno Było po polskiej stronie niestety!
Z tego co przeczytałem 80 procent mieszkanców polaków wysiedlono do guberni po wkroczeniu niemców.
W takim wypadku jeżeli ojciec urodził się w 1941 w lesznie to byli niemcami!?
W tym przypadku wpis na Volksliste.
Może zapytaj o dziadka w Berlinie czy służył w Wermacht?
W tych dok. może być odnotowane obywatelstwo jakie posiadał dziadek.

03.02. (wczoraj ) złożyłam pismo w Konsulacie we Wrocławiu :tuptup:
Wszystkie dokumenty które mogłam- zebrałam.
Teraz pozostało mi tylko czekać... (ciekawe ile?)

Witam

Mam pytanie do eunika2007 jakie konkretne załączniki przedstawiłaś w konsulacie bo ja na razie zbieram i nie wiem czy to wystrczy

Pozdrowienia
Darek

My złożyliśmy 5.02.2010, odp, zaproszenie do ambasady po odbiór potwierdzenia 26 października

Powrót