pytanie w sprawie pomylki

• Autor wątku Autor wątku kh4lel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kh4lel

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.
Pisze do Panstwa z pytaniem zwiazanym z wynajmem mieszkania i pomylka wlasciciela. Zaznacze moze z gory ze pytam tylko i wylacznie z czystej ciekawosci ale prosilbym o szczera odpowiedz.
Sprawa wyglada nastepujaco:
31 maja wyprowadzalem sie z mieszkania. Umowilem sie z wlascicielem na godzine 11 na zwrot kluczy i rozliczenie za ostatni miesiac.
Moje oplaty za mieszkanie wynosily:
900 odstepnego
285 czynszu
~130 prad i gaz wg licznika
oraz 1000 zl kaucji przy wprowadzeniu.

Wlasciciel spisal liczniki i wyliczyl ze w ostatnim miesiacu zuzylem wode i prad za 130 zl. Wczesniej umowilem sie z nim ze ten ostatni miesiac mieszkam za kaucje i reszte doplacam. Po dodaniu wszystkiego wychodzi 1315 zl. Mieszkajac za kaucje mam doplacic 315 zl. Ja sie patrze a wlasciciel wyciaga pieniadze i zamiast ja doplacic jemu to on placi mi. Bylem w takim szoku ze wziolem te pieniadze do reki. Po dluzszej chwili rozmowy oprzytomnialem i mowie ze cos nie tak, ze to ja mam zaplacic. Właściciel tez zrozumial co zrobil i troche mu mina zrzedla. Po chwili zaczyna cos mowic pol zartem pol serio ze dobrze ze zwróciłem mu uwage bo by sie musial mnie scigac.... A mnie ta jego gadka tylko cisnienie podniosla co bylo widac po minie.

Fakty sa takie:
W umowie jest kwota 500 zl zamiast 900 ktore mu placilem.
Ani ja ani on nie mamy zadnych potwierdzen podpisem kwot wplacanych.
Mam potwierdzenia przelewow z konta w kwocie 500 zl.
Mam potwierdzenie ze jestem z nim rozliczony ze wszystkiego procz ostatniego miesiaca.
Mam potwierdzenie ze odebral kalcje.
Nie mam potwierdzenia ze jestem z nim rozliczony na zero za cały okres najmu.

I tu moje pytania:
Czy gdybym zabral te pieniadze nie zwracajac mu uwagi moglby udac sie z tym faktem do jakiegos organu scigania?
Czy ja majac w umowie na 500 a placac mu 900 moge go zglosic do skarbowego ze tak oszukuje panstwo?
Czy i co on moglby mi zrobic w swietle prawa?

Powrót