Pytanie w sprawie praw autorskich przy udzielaniu wywiadu

• Autor wątku Autor wątku piotrprandecki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Zgodę można domniemywać? Jeżeli zapytam się np. znajomego, który mi tłumaczył stronę czy mogę dopisać kilka linijek lub czy chce być na mojej stronie jako tłumacz się co najwyżej bardzo zdziwi, że takie pytanie padło.

Forma dowodowa rozumiem, że tylko w celach dowodowych, sama zgoda może być też ustna?

LeszsekS napisał:

Wychodziłoby na to, że jednak wiele zdjęć na Facebook czy Instagram jest wrzucanych bezprawnie (bez oznaczenia autora, no chyba, że to selfie). Jak to jest, że organy ścigania nie sprawdzają takich kwestii? 115 jest chyba z urzędu.

A skąd urząd ma wiedzieć czy tutaj dochodzi do naruszenia praw autorskich osobistych, ktoś posiadający wiedzę musi powiadomić o podejrzeniu popełnienia przestępstwa.

Ostatnia edycja:
Właśnie o nim piszę. Nikt nie przeprowadza żadnych kontroli w tym zakresie.

Ostatnia edycja:
LeszsekS napisał:
Właśnie o nim piszę.
Ok czyli nawet jak nie jest wkazane w ustawie ze wnioskowe to z praktyki wynikałoby ze jednak wniosek. Z tym ze nie tylko pokrzywdzonego w tym wypadku?

Każdy posiadający wiedzę o naruszeniu może złożyć powiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa.

I wtedy od pokrzywdzonego zależy "czy ma z tym problem"?

Ściganie wtedy następuje z urzędu zatem raczej "jaki" masz problem.

Hipotetycznie: ktoś widzi, że ktoś inny nie oznacza autorstwa na Facebook, instagram etc.
Myśli sobie, zresztą ma dużą szansę że myśli prawidłowo - że ten kto wrzucić nie ma jednoznacznego pozwolenia autora. Zawiadamia o podejrzeniu popełnienia przestępstwa. Jednak autor mówi - "przecież to chyba to normalne.... no ja z tym problemu nie mam że mnie nie oznaczył". Jednak cały czas wspominałeś, że zgoda domniemana nie może być czyli de facto przestępstwo zostało popełnione i jedynym uzasadnieniem wydaje się być błąd co do prawa.

Concern napisał:
... ktoś widzi, że ktoś inny nie oznacza autorstwa na Facebook, instagram etc. ...
Hipotetycznie popełniasz błąd zakładając a priori popełnienie tutaj przestępstwa. Wróć do treści praw autorskich osobistych. Zapoznaj się z nimi dokładnie i ze zrozumieniem.

Na początek popatrz i zapoznaj się ze zrozumieniem z treścią praw osobistych.

Ostatnia edycja:
Powrót