pytanie w sprawie renty za ojca

• Autor wątku Autor wątku lolki90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lolki90

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
a mianowicie byłem w domu dziecka uczyłem sie tata zmarł w latach 1990
uczyłem sie ale nie pobiarałem renty za ojca dopiero zaczołem pobierać ją w wieku bodajze 16 lat.. i moje pytanie czy mógłbym sie zwrócić do zusu o oddanie mi tych pieniedzy co nie pobierałem przez dobrych pare lat?? czy ta renta wczesniejsza poprostu przepadła?? prosze o pomoc czy jest mozliwość o zwrot tych pieniedzy dla mnie za te lata..

Rentę przyznaje się od dnia złożenia wniosek. Wątpię aby ZUS przyznał Ci wyrównanie - po prostu ktoś Ci wcześniej nie pomógł..

acha. tak myslałem.Mam jeszcze pytanie zapisałem sie do szkoły wrzesien 2010 w grudniu były egzaminy i nie zaliczyłem w styczniu nie chodziłem do szkoły bo musiałem czekać do lutego zeby zapisac sie na nowy semestr (ale za styczen rente dostałem) dzisiaj przyszło mi z zusu ze musze im doniesć pisemko z tej starej szkoły od kiedy do kiedy chodziłem do tej starej szkoły i chyba bede musiał im zwrócić rente za ten styczeń??

Ostatnia edycja:
to jak renty mam 700zł to ile bede musiał oddać plus odsetki?? to trzeba cała kwote odrazu oddać czy pół??

Po otrzymaniu decyzji nadpłatowej, może Pan złożyć wniosek o rozlożenie nadpłaty na raty (o zarymowało się:))

i tez tak uczynie wole na raty niz całość oddawać odrazu;)

jednak sie okazało ze nic nie bede musiał im zwracać :D

Powrót