Pytanie w ważnej sprawie!!!

• Autor wątku Autor wątku damianlulo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

damianlulo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
To mój pierwszy post na tym forum. Mam pytanie, a więc
czy jest zgodne z prawem wydanie decyzji odmownej nie informując wcześniej o dostarczeniu brakującego dokumentu??

pomóżcie :(
pozdrawiam

Jeżeli podstawą wydanie decyzji odmownej był właśnie brak jakiegoś dokumentu, który winien być dostarczony przez wnioskodawcę - to uprzednio winien on być poinformowany o braku tego dokumentu i winien mieć wyznaczony termin na uzupełnienie.

KPA
Art. 64. § 1. Jeżeli w podaniu nie wskazano adresu wnoszącego i nie ma możności ustalenia tego adresu na podstawie posiadanych danych, podanie pozostawia się bez rozpoznania.
§ 2. Jeżeli podanie nie czyni zadość innym wymaganiom ustalonym w przepisach prawa, należy wezwać wnoszącego do usunięcia braków w terminie siedmiu dni z pouczeniem, że nieusunięcie tych braków spowoduje pozostawienie podania bez rozpoznania.

Była to decyzji odmowna czy umarzająca?
Od decyzji możesz się zawsze odwołać wskazując uchybienia urzędu.

ok bardzo dziękuje
pańskie informacje mogą mi bardzo pomóc
a wracając do pańskiego pytania była to decyzja odmowna, a chodzi o odzyskanie rekompensaty w kwocie 9000 zł z Agencji Rynku Rolnego. Przez nieudzielenie mi informacji od pracownika ARR. Nie powiedziano mi o koniecznym dołączeniu załącznika w postaci pewnego oświadczenia i mogę nie otrzymać przez to tej kwoty. Odwołanie napisałem, czy to coś da?
Może doradzi mi pan coś, czy mogę jeszcze odzyskać te pieniądze.

Ps. Z góry wielkie dzięki.

Powrót