Pytanie ws. prawa do zachowku - czy się przedawnia?

• Autor wątku Autor wątku Jaroslaw_85
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jaroslaw_85

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry,

Nasza mama zmarła trzy dni temu. Jest nas piątka rodzeństwa: ja brat i trzy siostry. Mama w 2009 roku przepisała mieszkanie na córkę naszej najstarszej siostry (był to jej jedyny majątek; z zapisem do dożywotniego, bezpłatnego prawa do korzystania z mieszkania dla siebie).

Stąd mam pytanie: skoro majątek naszej mamy w chwili śmierci wynosił zero, to czy my, jako pozostałe rodzeństwo mamy jakieś prawo do zachowku?

(podam tutaj dodatkowo, że przybliżona wartość tego mieszkania to ok.200k PLN)

***zachowek, nie zachówek. mod***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Czy forma darowizny dotyczy umowy dożywocia czy służebności osobistej.Jeżeli przekazanie mieszkania dotyczyło ustanowienia służebności osobistej polegającej na prawie korzystania z tego mieszkania bez zobowiązania obdarowanej wnuczki do wykonywania okreslonych działan na rzecz jej babci to kazdemu z jej dzieci przysługuje prawo do zachowku.Jeżeli babcia darowała mieszkanie umową dożywocia to nikt nie ma prawa do zachowkuZ opisu wynika ,że umowa darowizny dotyczy słuzebności osobistej więc macie prawo żądac zachowku od obdarowanej wnuczki w czasie 5 lat od śmierci mamy.Do rozliczenie wysokości żadanego zachowku jest brana pod uwagę wartość rynkowa mieszkania z chwili żadania zachowku a nie z chwili darowizny.

Dziękuję za odpowiedź,

Zasięgnąłem trochę języka i z tego co wiem to darowizna była z dożywociem.

Tak umowa darowizny z prawem do dożywotniego korzystania z mieszkania.

Jaroslaw_85 napisał:
Nasza mama zmarła trzy dni temu.
[...]
Mama w 2009 roku przepisała mieszkanie na córkę naszej najstarszej siostry
Zakładając, że ta najstarsza siostra jeszcze żyje, to zachowku od siostrzenicy skutecznie nie wyegzekwujecie, chyba, że taka będzie jej wola.

Od dnia dokonania darowizny do dnia śmieci darczyńcy minęło nie mniej niż 10 lat.
Siostrzenica, czyli wnuczka darczyńcy nie jest spadkobiercą ani uprawnioną do zachowku (spadkobiercą/uprawnioną do zachowku jest jej matka) po darczyńcy i tym samym darowizna na jej rzecz nie wlicza się do masy spadkowej na potrzeby wyliczenia i wypłaty zachowku.

Powrót