pytanie, wyłudzenie, pożyczka

• Autor wątku Autor wątku eron1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

eron1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Witam. pożyczyłem kobiecie z którą byłem pewien czas blisko sume 2150zl, kwote przelewałem na jej konto w 4 ratach. Aktualnie kobieta uchyla się od oddania długu, dodatkowo po moim telefonie do tejże pani , jej matka zaczęła mi grozić, że wezwie prawnika i Mnie "załatwi" cokolwiek to oznacza, było jeszcze kilka wyzwisk pod moim adresem, a ubiegam się tylko o własne pieniądze. Proszę o radę jak zadziałać z tą sprawą. dziś wysłałem drugie wezwanie do zapłaty. Pozdrawiam

W tej sytuacji wezwanie do zapłaty jest zbędne.
Nie ma pisemnej umowy pozyczki, więc zadna ze stron nie jest w stanie wykazać terminu zwrotu. Nalezy wypowiedzieć zawartą umowę pisemnie. Pożyczkobiorca będzie zobowiazany do zwrotu w ciagu 6 tygodni od dnia otrzymania wypowiedzenia - art.723 kc.
Nie pomoże, składaj pozew o zapłatę. Dowodami na okoliczność zawarcia umowy bedą przelewy.

Po drugim nieskutecznym Wezwaniu do zapłaty z dniem wczorajszym wysłałem 'Wypowiedzenie umowy pożyczki'. Za 6 tygodni będę informował o skutkach, jeśli nie będzie efektów- zakładam pozew zgodnie ze wskazówkami amadia66.

Witam mam pytanie w ziołem kredyt w Providencie zalegałem z płaceniem jeden miesiąc zadzwoniła do mnie kierowniczka Providenta i groziła mi że ma wypisany wniosek do prokuratora o wyłudzenie kredytu zapłaciłem parę rat dosłownie 5 rat i zaś mi wydzwaniają mam do was pytanie czy dalej może być prokurator i czy w ogóle coś takiego jest że jak się nie płaci to podlega to wyłudzeniu czy sprawa zostanie ino teraz skierowana do windykacji czy tam komornika ?

List polecony, który wysłałem niestety nie dotarł. Czy w tej sytuacji iść od razu do sądu ?

eron1 napisał:
List polecony, który wysłałem niestety nie dotarł. Czy w tej sytuacji iść od razu do sądu ?

Co znaczy nie dotarł? Wrócił z adnotacją "nie podjęto w terminie"? Jeśli tak, to Twoje oświadczenie woli (wypowiedzenie umowy) zostało złożone prawidłowo i wywołuje skutki prawne. Teraz czekaj na upływ ustawowego terminu (6 tygodni).
Jeśli jednak adnotacja od listonosza brzmi: "adresat nieznany", "wymieniona osoba nie mieszka pod wskazanym adresem", lub podobnie, to masz kłopot. Trzeba ustalić adres, pod który doręczenie będzie skuteczne.

damianos1887 napisał:
Witam mam pytanie w ziołem kredyt w Providencie zalegałem z płaceniem jeden miesiąc zadzwoniła do mnie kierowniczka Providenta i groziła mi że ma wypisany wniosek do prokuratora o wyłudzenie kredytu zapłaciłem parę rat dosłownie 5 rat i zaś mi wydzwaniają mam do was pytanie czy dalej może być prokurator i czy w ogóle coś takiego jest że jak się nie płaci to podlega to wyłudzeniu czy sprawa zostanie ino teraz skierowana do windykacji czy tam komornika ?
sam fakt niepłacenia w twoim przypadku pod wyłudzenie nie podlega. chyba że jakieś kwity sfałszowałeś

Kolego ROBILE:
List wrócił, gdyż nie został odebrany w terminie.
Czekam do upływu wspomnianych 6 tygodni. Proszę o wzór dokumentów potrzebnych do złożenia w sądzie, na internecie jest sporo wniosków itp. lecz nie wiem, który jest prawidłowy.

Czy zgłoszenie przestępstwa w Policji z tytułu oszustwa - 'wyzyskanie niezdolności pokrzywdzonego do należytego pojmowania' będzie lepszym wyjściem niż pozew sądowy ?

Trochę aktualności: Otworzyłem pozew w elektronicznym postępowaniu upominawczym, sąd wydał nakaz zapłaty, jednak pozwana wniosła sprzeciw.
Aktualny status sprawy: Przekazano do sądu właściwego .

Proszę o informację, jak prawdopodobnie będzie wyglądała dalsza batalia sądowa?

eron1 napisał:
Proszę o informację, jak prawdopodobnie będzie wyglądała dalsza batalia sądowa?
Sąd Rejonowy (już ten "papierowy") wezwie Cię do uzupełnienia braków formalnych w terminie 2 tygodni, tj. wysłania pozwu na formularzu wraz załącznikami czyli dowodami (wszystko w dwóch egzemplarzach, czyli jeden plik dokumentów dla sądu, drugi - za pośrednictwem sądu - dla pozwanej). Jak to zrobisz, to potem sąd Ci przyśle odpis sprzeciwu pozwanej i zawiadomienie o rozprawie. Warto odnieść się w piśmie procesowym (odpowiedź na sprzeciw - już bez formularza - w 2 egzemplarzach) do twierdzeń suki. Potem rozprawa i wyrok. Co po wyroku? Nie teraz.

Tak w skrócie, dla tych, którzy przeżywają podobną sytuację:
Sąd wezwał do uzupełnienia braków formalnych, była rozprawa w trakcie której poszliśmy na ugodę - 2 raty.
Aktualnie czekam za drugą ratą długu + odsetki ustawowe + uzgodnione koszta za adwokata.
Wszystko poszło po mojej myśli, szkoda tylko, że tak długo to trwało. 7mc od złożenia dokumentów w systemie elektronicznego postępowania upominawczego.. (osobiście uważam, że lepiej iść bezpośrednio do adwokata i działać w sądzie 'papierowym' jeśli uprzednio dłużnik nie reaguje na wezwania o zapłatę).

eron1 napisał:
Wszystko poszło po mojej myśli, szkoda tylko, że tak długo to trwało. 7mc od złożenia dokumentów w systemie elektronicznego postępowania upominawczego.. (osobiście uważam, że lepiej iść bezpośrednio do adwokata i działać w sądzie 'papierowym' jeśli uprzednio dłużnik nie reaguje na wezwania o zapłatę).
jesli pozwany nie wniesie sprzeciwu, to wszystko bardzo szybko idzie. zapętla sie czasowo w przypadku sprzeciwu. taki już urok tej drogi

Witam nie wiem czy dobrze trafiłam. Co grozi za fałszywe dane we wniosku o pożyczkę? znajomy chciał otrzymac krótkoterminowa pożyczkę na 30 dni, kwota 700 zł. Był na dniu próbnym w pracy. miał tam pracowac, dlatego wpisal dane pracodawcy. niestety znalazl lepsza oferte, a sprawa trafila na policje. zaznaczyl jeszcze ze pracuje tam rok i ma umowe zlecenia. pozyczki nie otrzymal. co moze mu grozic?

Powrót