pytanie z egzaminu z prawa adm. (na studiach nieprawniczych)

• Autor wątku Autor wątku malwina.p
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

malwina.p

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Pytaniem było, do jakiego dnia można złożyć zażalenie, jeśli postanowienie odebraliśmy w środę 02.06.2010 roku?

Art. 141 mówi, że "zażalenie wnosi się w terminie siedmiu dni od dnia doręczenia postanowienia stronie", natomiast art. 57 - "jeżeli początkiem terminu określonego w dniach jest pewne zdarzenie, przy obliczaniu tego terminu nie uwzględnia się dnia, w którym zdarzenie nastąpiło. Upływ ostatniego z wyznaczonej liczby dni uważa się za koniec terminu".

W związku z powyższym odpowiedziałam, iż zażalenie można złożyć do środy 09.06.2010 roku, gdyż tego dnia upływa siódmy, ostatni dzień na wniesienie zażalenia (licząc od 03.06.2010 roku). Nie zostało to jednak uznane, a prawidłową odpowiedzią uczyniono czwartek 10.06.2010 roku. Pani doktor, z którą mieliśmy egzamin nie chciała wytłumaczyć dlaczego, odpowiedziała tylko, że "ma być czwartek".

Kwestią jest jeszcze wątpliwość: czy ma znaczenie czas przeszły lub przyszły przy formułowaniu takiego pytania? Tzn. czy odpowiedź na pytanie: "Kiedy UPŁYWA/UPŁYNIE termin na wniesienie zażalenia, jeśli postanowienie odebraliśmy w środę 02.06.2010 roku" zmieni się, gdy będzie: "Kiedy UPŁYNĄŁ termin..." Czy zmiana czasu wnosi tu zmianę odpowiedzi?? No i czy ma być środa 09.06.2010, czy czwartek 10.06.2010, jeśli czwartek to dlaczego???

Po mojemu to można wnieść do godz. 23.59 (np. nadać na poczcie - w miastach wojewódzkich są całodobowo czynne oddziały) w środę, 09.06.2010 r.

Z całą pewnościa ostatnim dniem jest 9 czerwca 2010. Gdyby był dniem ustawowo wolnym od pracy, to wtedy ostatnim dniem byłby 10, ale nie jest dniem ustawowo wolnym od pracy.

Termin liczymy od dnia 3. dzień następny po otrzymaniu pzesyłki) do 9.

Nie ma znaczenia dla termnu, czy dopiero nastąpi, czy już zapadł. O terminie przyszłym mówimy "upłynie" , a zapadłym "upłynął". Termin "upływa" jest uniwersalny - stosowany w formułowaniu norm prawnych.

tu podobno chodziło o jakąś zawiłość językową, tzn. że jak termin był do środy 09.06.2010 to MINĄŁ w czwartek 10.06.2010 czy jakoś tak.
ja się z tym nie zgadzam i uważam, że jakkolwiek byłoby to sformułowane termin JEST / BYŁ / UPŁYNIE / UPŁYNĄŁ / MINĄŁ itd. w środę 09.06.2010

i nie potrafię zrozumieć dlaczego egzaminatorka powiedziała, że prawidłową odpowiedzią jest czwartek... wytłumaczy mi to ktoś, bo szanowna pani nie raczyła.

Powrót