Pytanie zwiazane z dostanie pozwolenia pobytu na Stale

• Autor wątku Autor wątku xaj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xaj

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam prosze o pomoc zwiazana z pozwoleniem na pobyt staly a mianowicie chodzi mi o to czy moge Starac sie z tym pozwoleniem o Hartz IV o to zeby zaplacili mi zamieszkanie do 240E Km i czy moge ubiegac sie o to zeby mi zaplacili za sprach kurs poniewaz nie znam jezyka jestem zameldowany w hilden i chce sie przeprowadzic do Krefeld poniewaz mam tutaj swoja kobiete niestety nie pracowalem tutaj na umowe tylko na czarno prosze o odpowiedz z Gory dziekuje uprzejmym ludziom za pomoc Adam

Witam ja dostalem Bescheinigung gamaB & FreiunG
To jest na Sto procent pozwolenie na pobyt staly bo staralem sie o obywatelstwo mieszkajac w niemczech po kozeniach .

czyli nic nie przysługuje mi na ten papier ?

Nie ma czegos takiego jak pozwolenie na pobyt staly.Przynajmniej juz takiego czegos nie ma.Meldujesz sie juz na pobyt staly-chyba ze masz jeszcze inny meldunek to musisz sie okreslic ktory jest (dodatkowy).Potem dostajesz numer podatkowy i wszystko-ktory ci jest potrzebny bo podjecia legalnej pracy.Oczywiscie jezli jestes czlonkiem UE.Ktos wczesniej pisal o jakis wnioskach,zdjeciach.Nie wiem dlaczego ktos wprowadza w blad innych.

własnie ze jest i pisze na tym dokumencie - dla obywateli EU

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/de/9/90/Daueraufenthaltskarte-vorderseite.jpg

§ 4a Daueraufenthaltsrecht

(1) Unionsbürger, die sich seit fünf Jahren ständig rechtmäßig im Bundesgebiet aufgehalten haben, haben unabhängig vom weiteren Vorliegen der Voraussetzungen des § 2 Abs. 2 das Recht auf Einreise und Aufenthalt (Daueraufenthaltsrecht).

http://www.gesetze-im-internet.de/freiz_gg_eu_2004/__4a.html

podobnie jest w Polsce ,Wielkiej Brytanii

po 5 latach

Po upływie 5 lat nieprzerwanego pobytu na terytorium Polski obywatel UE/EOG/Szwajcarii nabywa prawo stałego pobytu.Obywatelowi UE/EOG/Szwajcarii, który nabył prawo stałego pobytu, wojewoda właściwy ze względu na miejsce pobytu wydaje, na jego wniosek złożony osobiście, dokument potwierdzający prawo stałego pobytu.
https://ec.europa.eu/eures/main.jsp...ng&lang=pl&parentId=7758&countryId=PL&living=

Ostatnia edycja:
Belunia.My sie troche nie rozumiemy ;)
Prawo nabywasz po upływie 5lat nieprzerwanego pobytu,ale się wcześniej o nie nie starasz.Nie składasz żadnych wniosków(wcześniej) czyli tak jak ktoś wcześniej się pytał.Meldunek w BRD jest zawsze na stałe chyba że to twoje drugie mieszkanie,bo w BRD możesz mieć kilka meldunków(określasz które jest głowne)myle się?
Pozdrawiam

Witam.
Mnie chodzi o to że nie musisz się starac o jakieś pozwolenie na pobyt stały.Dostajesz go automatycznie po upływie okreslonego czasu pobytu w danym kraju(EU)
Przepraszam,może pomyliłem temty.Ale mnie o to chodziło.
Ktoś pisał że pozwolenie jest potrzebne.Ze po 3-miesiacach każdy musi się o to starać.

Każdy kto zamierza przebywać na terenie Niemiec więcej niż 3 miesiące musi otrzymać pozwolenie na pobyt, za wyjątkiem/oprócz obywateli krajów Unii Europejskiej (EU), którzy jedynie zobowiązani są do zameldowania się w przynależnym ich adresowi lokalnym biurze meldunkowym (Einwohnnermeldeamt).
Idziesz się zameldować i to wszystko.Nie musisz się starać o jakiś pobyt stały!
Belunia.Można wymienić prawo jazdy z Polskiego na BRD?

czy ja gdzieś napisałam ze musi starać się ?

Freizügigkeitsbescheinigung nie był zadnym pobytem stałym a zaświadczeniem ,od stycznia 2013 nie wystawiają juz tego zaświadczenia obywatelom EU

Wegen einer Änderung des Freizügigkeitsgesetzes/EU werden bei der Ausländerbehörde ab dem 07.01.2013 keine Freizügigkeitsbescheinigungen mehr ausgestellt. Es werden auch keine anderen Bescheinigungen über ein vorliegendes Freizügigkeitsrecht ausgestellt.

info na każdej stronie Ausländerbehörde

a kto chce może po 5 latach ubiegać sie o Bescheinigung des Daueraufenthaltsrechts

Można wymienić prawo jazdy z Polskiego na BRD?

no chyba można ,tylko po co ?

Ostatnia edycja:
I dokładnie mnie o to chodziło.Nie wiem czy to Ty napisałaś czy nie,gdzieś to znalazłem.Ktoś po prostu ludzi informował że potrzebują po przyjezdzie do BRD składać podanie o pobyt stały czego już nie ma.
Serdecznie pozdrawiam

bo do niedawna niektórzy musieli zglaszac sie po Freizügigkeitsbescheinigung .Od stycznia tego roku juz tego nie wystawiają .

Freizügigkeitsbescheinigung nazywano pobytem stałym ,zreszta na stronie polskich Konsulatow tak samo błędnie pisano .

Mimo swobody przy przekraczaniu granicy, każdy obywatel UE po upływie 3 miesięcy musi uzyskać status stałego pobytu na terenie Niemiec.
Pozwolenie na pobyt w Niemczech | Współpraca polsko-niemiecka

Jeśli twój pobyt w Niemczech ma trwać dłużej niż trzy miesiące, musisz wystąpić o
pozwolenie na pobyt

http://www.msz.gov.pl/resource/0cd7599e-1300-434e-861a-1095f0e78b92

Ostatnia edycja:
Meldunek,praca i nowe życie;)
Mój kolega czytając fora strasznie się przestraszył.Dlatego pojawiłem się na forum.
Przyjechał do BRD kilka miesięcy temu.Wynajął mieszkanie,znalazł pracę.I oczywiście przestraszył się "pobytu stałego"
Mówiłem mu żeby spał spokojnie.Teraz chyba zostały rozwiane jego wątpliwości.
Powinna być jedna jasna strona z info dla Polaków.
Pozdrawiam

Powrót