Pytanie

• Autor wątku Autor wątku Marc17
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marc17

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
czy moja zona ma prawo odebrania mi dzieci i powrotu do Polski(mieszkam we Francji)?Nie jestesmy po rozwodzie.

A gdzie był brany ślub?
Jeżeli podlegacie jurysdykcji prawa francuskiego, to nie wiem co o tym sądzić.
Jeżeli jednak obowiązuje prawo polskie, to ma Pan prawo wystapić do sądu o rozstrzygnięcie tej kwestii.
Kro stanowi, że jeżeli nie ma zgody w pewnych sprawach między małżonkami, to mają oni prawo zwrócić się o rozstrzygnięcie do sądu rodzinnego.
Na dzień dzisiejszy macie równe prawa do dzieci, ale jak wiadomo, życie rządzi się własnymi prawami odbiegającymi od litery prawa, więc interwencja sądu jest tu niezbędna.

pytanie

Tak,slub wzielismy we Francji.

Re: pytanie

[cytat="Marc17"]Tak,slub wzielismy we Francji.[/cytat]

Podlegacie więc - moim zdaniem - prawu francuskiemu z rostrzygnięciami (w pewnym zakresie) prawa unijnego.
Temat nadaje się do prawa miedzynarodowego, bo ja osobiście nie wiem, co na to np. prawo francuskie.

Mam jeszcze jedno pytanie......
Czy moja zona ma prawo zalatwic numer pesel dla moich dzieci bez mojej zgody?I do czego ten numer upowaznia?Mieszkam we Francji od 25 lat i nie bardzo sie orientuje w sprawach biurowych w Polsce(wyjechalem z Polski majac 14 lat)Szczerze dziekuje za odpowiedz!

[cytat:1iazwb12]
Czy moja zona ma prawo zalatwic numer pesel dla moich dzieci bez mojej zgody
[/cytat:1iazwb12]
Tutaj myli Pan pewne pojęcia.
Jest to obowiązek administracyjny (Ustawa o ewidencji ludności i dowodach osobistych) związany chociażby z książeczką zdrowia dziacka, czy pobytem czasowym lub stałym na terytorium RP.
Te działania nie mają charakteru pozaprawnego.
Niech mi Pan wierzy.
Może we Francji traktowane jest to jak dziwactwo, ale w Polsce każdy obywatel musi mieć nadany pesel.
Bez tego nic nie będzie można załatwić, więc jest to konieczność, a nie - jak Pan myśli - działanie bezprawne żony.
Całkiem inną kwestią jest wywiezienie dzieci poza granice Francji bez Pana zgody - z zamiarem pobytu stałego w Polsce - ale ja nie wiem co na to francuskie prawo.
Ponieważ poruszane kwestie mogę mieć coś wspólnego z prawem unijnym proszę poczytać sobie tą stronę:
http://ec.europa.eu/civiljustice/homepage/homepage_ec_pl.htm

Dziekuje bardzo za odpowiedz i pomoc!

zle odzywanie sie do dzieci

Jeszcze jedno!
Jak odnosi sie sad do nagran na tasme magnetofonu?
Czy uwzgledni on fakt wyzywania dzieci i klecia przed nimi?
Byly tez epitety typu "bo cie zabije,lub bo was pozabijam"wzgledem moich dzieci.Pomijam fakt wyzywania mnie przez zone, przed dziecmi od debili ni-
edorobionych.Prosze o pomoc tak dluzej byc nie moze...

Powrót