Pytanie

• Autor wątku Autor wątku Dabrosrap
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dabrosrap

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, zacznę od początku, jakieś 2 miesiące temu (NIE BYŁEM PEŁNOLETNI) zostałem złapany za jazdę bez biletu, niedługo potem wbił do mnie windykator i rozłożył mi na raty dług w wysokości 200 ileś tam złotych. Pierwszą rate zapłaciłem, teraz czas na drugą ale nie mam kasy póki co. W międzyczasie skończyłem 18lat, więc mam pytanie czy windykator ma prawo naciskać na mojego ojca żeby on zapłacił podczas gdy ja jestem pełnoletni ? I jeśli narazie nie zapłacę to co takiego gad może zrobić mi/mojemu ojcu ? Dodam że mam podpisaną umowę o prace, ale to tylko praktyki 2x w tygodniu za które dostaje marne 150zł.
Z góry dzięki za odp.

Jeśli piszesz o poradę na forum prawnym, to uzywaj poprawnego języka.
Dogadaj sie z windykatorem, niech przesunie termin spłaty.

Właśnie przesunął termin spłaty do poniedziałku, ale pytałem
mam pytanie czy windykator ma prawo naciskać na mojego ojca żeby on zapłacił podczas gdy ja jestem pełnoletni ? I jeśli narazie nie zapłacę to co takiego gad może zrobić mi/mojemu ojcu ?

Windykator może wnieść do sądu i uzyska nakaz załaty, a jeśli go ma wystąpić do komornika. Wówczas dług wzrośnie o koszty egzekucji. Kwota otrzymywana z praktyk nie podlega zajęciu, ale Twoje rzeczy już tak.

Natomiast ojciec nie jest stroną, ale windykacja wykorzystuje często niewiedzę.

Powrót