Pytanie

• Autor wątku Autor wątku michal886
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

michal886

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
Zostałem ukarany wyrokiem 8 msc pozbawienia wolności gdzie orzeczenie wyroku padło dnia 09.Stycznia.2009r. Data nadania listu "Wezwania do osobistego stawiania się w zakładzie karnym" przez wyk. orzeczeń to 20.Styczeń.2009r- stempel pocztowy na kopercie. Wezwanie odebrałem na poczcie dnia 27.Stycznia.2009r, a wzywany jestem na odbycie kary na dzień 26.Stycznia.2009r. Moje pytanie- W ciągu ilu dni Sąd, licząc od dnia orzeczenia kary powinien wysłanie wezwania do odbycia kary i ile dni przed datą stawienia się w zakł. karnym powinienem otrzymać wezwanie?
Proszę o pomoc bo nie wiem, co robić (odebrałem wezwanie na "wczoraj").

Dziękuję Michal886

Szybko to załatwili. A wezwanie masz na "przedwczoraj" tak na marginesie.
Do jutra, tzn. do 29.01 masz jeszcze spokój. Jutro ZK gdzie masz sie stawić wysle do sądu zawiadomienie że sie nie stawiłeś w terminie, a sąd po otrzymaniu tego pisemka wyda policji nakaz doprowadzenia. I kiedy cie zdybią, wtedy cię doprowadzą do odbycia kary (i możesz byc obiciążony kosztami tego doprowadzenia).
Ale - na twoim miejscu udałabym sie do sądu do wydziału wykonawczego i przedstawiła sytuację prosząc o wyznaczenie innego terminu (no jak sie zgodza to nie będzie on odległy na pewno) motywując to na przykład koniecznością załatwienia jeszcze ważnych spraw, zabezpieczenia mieszkania, zamknięcia jakichś rozpoczętych spraw - nie wiem co chciałbyś uregulować przed osadzeniem w ZK na 8 miesięcy ale na pewno kazdy cos takiego do "dopięcia" ma.
Jeśli ci się uda, to sąd nie wystawi nakazu wydania, sporządzi natomiast zawiadomienie do ZK o wyznaczeniu nowego terminu stawiennictwa.

Powrót