PYtanie

• Autor wątku Autor wątku morda
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

morda

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Witam!!
Mam takie pytanie: czy jeśli podpisałem umowe z firmą świadczącą usługi telekomunikacyjne 8.03.2007 r i chce ja teraz zerwać (dostałem korzystniejsze warunki od konkurencji) to musze płacić kałcje X zł. za zerwanie umowy?? Czy może da się to jakoś obejść??!!

Przepraszam jeśli nie w tym dziale :)

Nie zajmujemy się tutaj "obchodzeniem" prawa. Zerwać Pan może, a jakie będą tego konsekwencje powinno być napisane w umowie, którą Pan podpisał.

bez przesady. Kolega nie pyta o obchodzenia prawa, tylko umowy z firmą telekomunikacyjną.
Taka firma z pewnością nie będzie miała skrupółów w wykorzystaniu wszelkich kruczków prawnych przeciw konsumentowi, dlaczego więc mamy odmawiać pomocy jemu w wykorzstaniu swoich praw?

ale ja sposobów na obejście nie widzę :what:

Właśnie o to chodzi adammada! Wiem, że jest 14 dni na odstąpienie od umowy bez podawania przyczyny ale również wiem, że jest też w prawie konsumenckim UE, że opłata za zerwanie umowy (kaucja) jest niezgodna z prawem! To samo znalazłem na tym forum w tym temacie http://forumprawne.org/o,52658.html [cytat:pkbhvw7p]Art. 2. 1. (1) Konsument, który zawarł umowę poza lokalem przedsiębiorstwa, może od niej odstąpić bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie w terminie dziesięciu dni od zawarcia umowy. Do zachowania tego terminu wystarczy wysłanie oświadczenia przed jego upływem.
2. Nie jest dopuszczalne zastrzeżenie, że konsumentowi wolno odstąpić od umowy za zapłatą oznaczonej sumy (odstępne).
3. W razie odstąpienia od umowy umowa jest uważana za niezawartą, a konsument jest zwolniony z wszelkich zobowiązań. To, co strony świadczyły, ulega zwrotowi w stanie niezmienionym, chyba że zmiana była konieczna w granicach zwykłego zarządu. Zwrot powinien nastąpić niezwłocznie, nie później niż w terminie czternastu dni. Jeżeli konsument dokonał jakichkolwiek przedpłat, należą się od nich odsetki ustawowe od daty dokonania przedpłaty.[/cytat:pkbhvw7p] Tylko, że to tyczy sie do umowy zawartej do 10 dni a ja podpisałem prawie dwa miesiące temu !

Myli Pan pojęcia, nie jest dozwolone pobieranie opłaty za zerwanie umowy w ciągu tych 10 dni ( w wypadkach przewidzianych w ustawie). U Pana mineło już dwa miesiące, więc juz to nie obowiązuje, kara za zerwanie (odstapienie od) umowy z winy konsumenta jest zgodna z prawem w tym wypadku.

Powrót