Pytanie

• Autor wątku Autor wątku ziom309
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

ziom309

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam mam takie pytanie natomiast zmarł mój ojciec w Niemczech i ze względu na ciężką sytuacje finansową pochówek będzie w niemczech na koszt władz niemieckich tyle ze teraz nie wiem jak dostać akt zgonu czy to konsul mi wypisze czy jakoś inaczej musze załatwić bo wiadomo musze w Polsce załatwić formalności dziękuje za pomoc

Akt zgonu (w Niemczech nazywa się to "Sterbeurkunde") wystawia - podobnie jak w Polsce - urząd stanu cywilnego (Standesamt); właściwy miejscowo wg. miejsca zgonu. Powinieneś więc pójść do tego niem. urzędu stanu cywilnego i zażądać wydania Ci odpisu aktu zgonu ojca. Kosztuje chyba 10,- Euro (nie pamiętam wysokości tej opłaty).

tyle ze ja mieszkam w polsce a ojcec ani tam nie był zameldowany (meldunek miał w polsce) pojechał tam do pracy

Akt zgonu wystawia ten urząd stanu cywilnego, w okręgu którego człowiek umarł. A zatem nie jest istotne, czy ojciec tam był zameldowany. Tamtejszy urząd stanu cywilnego na pewno sporządził akt zgonu. I ten urząd może - na Twoje żądanie - wystawić akt zgonu. Jeśli np. Amerykanin umrze podczas urlopu w Polsce w Kaliszu, to urząd stanu cywilnego w Kaliszu sporządza akt zgonu. Urząd stanu cywilnego nazywa się po niem. "Standesamt". Wpisz to słowo i miejscowość, gdzie umarł ojciec, do www.google.de i będziesz miał adres, telefon itd. tego odpowiedniego urzędu stanu cywilnego w Niemczech, który może wystawić Ci metrykę zgonu ojca.

Ostatnia edycja:
dziękuje za rade może jeszcze konsul mi pomoże bo ja nie znam języka niemieckiego

Powrót