pytanko

• Autor wątku Autor wątku 30maniek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
3

30maniek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam serdecznie , mam pytanko czy ktoś morze mi wyjaśnić co to jest prognoza kryminologiczna- społeczna
pozdrawiam

Prognoza kryminologiczno - społeczna jest "przewidywanie" zachowania osadzonego po opuszczeniu ZK, jak odnajdzie się w społeczeństwie, czy znajdzie pracę, czy jest szansa, że znowu popełni przestępstwo, czy np. nie wróci do nałogu i takie tam.
Wystawiana jest na potrzeby rozpatrywania wniosku o warunkowe zwolnienie.
30maniek, na przyszłość taka prośba - jak zakładasz nowy temat, nazywaj go jakoś konkretniej. Możliwe, że komuś przydadzą się jeszcze takie informacje, a szukając takich informacji, do głowy mu nie przyjdzie, żeby wejść w temat "pytanko" :lol:

Jeszcze jedno kto i na jakiej zasadzie wystawia taką prognozę ????????

U nas wystawia ją psycholog, ale zazwyczaj robi to chyba wychowawca...może ktoś ma jakiś pomysł ? :)
Wystawiana jest na podstawie m.in. wywiadu środowiskowego, zachowania w ZK, postępów w terapii...Na jakiej zasadzie, czyli ??

Opisze całą sprawę od początku.Moja żona ma wyrok2/5 roku odsiedziała 13 miesięcy stara sie o pierwszą przepustkę lub widzenie poza jednostką ma grupę p2 pracuje w zakładzie karnym ma dobrą opinie od kuratora pracowała przed osadzeniem w zk
nie mam pojęcia skąd oni wzieli tą złą prognozę???????

No cóż...czasem tak bywa...zawsze możesz zadzwonić do wychowawcy i się spytać :ok:
Nie powiem Ci niestety, czemu Twoja żona ma taką a nie inną prognozę :roll: Może jeszcze ZK nie chce dać jej przepustki :?:

rozmawiałem z wychowawcą i pisałem do dyrekcji i bez skutku a w czerwcu morze stawać na wokandę ale jak bez przepustki????

30maniek nie chcę cię zdołować ale skoro do przepsutki nie chcą jej wystawić dobrej opinii to do warunkowego pewnie też nie będą chcieli co komplikuje sprawy
a co do stawania na warunek to przepustki nie są wymogiem (na całe szczęście) ale wiadomo że z nimi łatwiej

dla pocieszenia twoja żona nie jest jedyna której wystawiają złą ocenę bez podstaw lub z nie wyjasnionych powodów

Właśnie...a my z J. się ostatnio zastanawialiśmy, czy nie jest to poświadczanie nieprawdy :?: Jeżeli skazany dostaje 1-2 nagrody miesięcznie w postaci m.in. widzeń, prowadzi terapię, zachowuje się nienagannie, a wystawia się mu negatywną opinię, to jest to dla mnie niejasne :roll: Ktoś się przecież pod tym podpisuje...I jest to dokument, więc :?:

czy można z tym problemem coś zrobić gdzieś pisać czy odwołać sie??????

Moniak niby tak ale co planujecie skargę do centralnego zarządu sw? czy gdzie? zastanawia mnie tylko że taka skarga nie będzie miała odwrotnego skutku, tego bym się najbardziej obawiała ale z drugiej strony siedzenie i nic nie robienie w takiej sytuacji też nie jest dobre......

dyrekcja i wychowawca to samo ze zła prognoza i uzasadnia przypuszczenie, ze w czasie przepustki nie będzie przestrzegała porządku prawnego

Ewcia, zobaczymy.
30maniek, mam ten sam problem i nie za bardzo wiem, jak Ci pomóc. :( Czasem trzeba trochę poczekać. A swoją drogą na miejscu Twojej żony spytałabym się wychowawcy, co może zrobić (Twoja żona), żeby ta opinia była lepsza. Jeżeli wywiad kuratorski jest dobry, to wiele zależy od niej. Może niech zapyta się, co musi zmienić w swoim zachowaniu, co jeszcze powinna zrobić. Wiem, że to absurdalne, ale może zadziała :ok:

może zatrudnić adwokata nie ich dręczy pismami zeby czuli mój oddech na karku :)

Wiesz...adwokat w ZK to wg mnie strata pieniędzy. To są decyzje podejmowane tylko przez zakład i dlatego też tak trudno się z nimi nie zgodzić. Może ktoś jeszcze coś podpowie, bo tak jak pisałam wcześniej. U nas ten sam problem.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót