PZU - AC, brak danych drugiego kierowcy

• Autor wątku Autor wątku dr_Fell
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dr_Fell

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam,

Miałem w piątek kolizję z mojej winy - wjechałem w tył pojazdu jadącego przede mną. Chciałbym odzyskać pieniądze z AC - mam 2 pytania.

1. Na zgłoszenie zdarzenia mam 7 dni prawda ?

2. Zrobiłem błąd (bałem się tego że stracę całą zniżkę, że nie będe mógł kupić ubezpieczeń w pakiecie później) i dogadałem się z kierowcą tamtego pojazdu - dałem mu pieniądze do ręki, spisaliśmy tylko oświadczenie że mu dałem. Potem mój agent poradził mi żebym skorzystał przynajmniej z AC. Teraz widzę w warunkach AC z PZU że jeśli chcę uzyskać odszkodowanie po kolizji powinienem posiadać dane pojazdu i kierowcy w który uderzyłem. Mam tylko nazwisko gościa, nr jego dowodu, rejestrację samochodu - ale ponieważ umówiłem się z nim jak się umówiłem nie chcę go już ciągać nigdzie. Czy nie mam szans na uzyskanie odszkodowania jeśli nie podam danych 2giego pojazdu ? Przecież kolizja i tak nastąpiła z mojej winy.

Pozdrawiam,
Michał

Witam na forum :)

[cytat:19lz5dhp]
1. Na zgłoszenie zdarzenia mam 7 dni prawda ?
[/cytat:19lz5dhp]
Na zgłoszenie masz tyle dni ile jest zapisanych w OWU twojego AC. W niekótrych jest 3 albo 5.

[cytat:19lz5dhp]
Czy nie mam szans na uzyskanie odszkodowania jeśli nie podam danych 2giego pojazdu ? Przecież kolizja i tak nastąpiła z mojej winy.
[/cytat:19lz5dhp]
W OWU AC (w Kazdych) jest zapis mówiący o tym ,żeby podac faktyczne okoliczności szkody. Jesli cos sobie ubarwisz, przestawisz itp to licz sie z tym, żę TU odmówi ci wypłaty odszkodowania i może jeszcze na dodatek złożyć wniosek do prokuratury o usiłowanie wyłudzenia.
Powinienes podać stan faktyczny, zaznaczyć, że poszkodowanemu wynagrodziłeś szkodę i wtedy będzie wszsytko w porządku. Poszkodowany bedzie miał co najwyżej obowiązek potwierdzenia tego faktu .

Dziękuję. Było 7 dni u mnie, a o dane 2 kierowcy nikt nie zapytał. Nie miałem żadnych problemów :)

Powrót