PZU egzekwowanie OC z przeszlosci

• Autor wątku Autor wątku solaris2008
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

solaris2008

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
W lipcu 2007 kupilem auto, dostalem z nim OC Hestii ktore wypowiedzialem i kupilem polise w HDI. Po roku dostaje wezwanie do zaplaty od……PZU(?!). Wiec dzwonie i tlumacze ze to pomylka bo ja w zyciu nie mialem z PZU do czynienia. Okazuje sie ze osoba od ktorej kiedys auto kupila osoba ktora mi je pozniej sprzedala miala polise w PZU I ktorys z nich podczas kupna-sprzedazy jej nie wypowiedzial. Ja jestem aktualnym wlascicielem auta wiec PZU postanowilo mnie obciazyc wszelkimi kosztami z przeszloszci. Pytanie jest: czy maja prawo egzekwowac te pieniadze? Skad maja moje szczegolowe dane osobowe i na jakiej podstawie skoro nigdy nie bylem u nich, nie podpisywalem nic u nich, nie mialem dokumentow ani nawet z nikim w PZU nie rozmawialem?

[cytat="solaris2008":2am2s6j2]Pytanie jest: czy maja prawo egzekwowac te pieniadze?[/cytat:2am2s6j2]
Jako nabywca nabywasz wzelkie prawa i obowiązki poprzedniego właściciela, w szczególności zaległe zobowiązania względem ubezpieczyciela.
[cytat:2am2s6j2]Skad maja moje szczegolowe dane osobowe i na jakiej podstawie skoro nigdy nie bylem u nich, nie podpisywalem nic u nich, nie mialem dokumentow ani nawet z nikim w PZU nie rozmawialem?[/cytat:2am2s6j2]
Może z UFG?

Czyli w momencie zakupu samochodu powinienem sprawdzic we wszystkich mozliwych firmach ubezpieczeniowych czy przypadkiem wlasciciel nie wykupil tam kiedys polisy lub nie zalega z tytulu przeniesienia polisy poprzednich wlascicieli? Zbywca nie wywiazal sie z ustawowego obowiazku, nie przekazujac mi polisy PZU, jak moge placic za polise ktorej nigdy nie mialem i o ktorej nigdy nie wiedzialem. Przekazano mi w momencie zakupu polise Hestii.Po ROKU dostalem wezwanie do zaplaty od PZU...

[cytat="solaris2008":3lermsqk]Czyli w momencie zakupu samochodu powinienem sprawdzic we wszystkich mozliwych firmach ubezpieczeniowych czy przypadkiem wlasciciel nie wykupil tam kiedys polisy lub nie zalega z tytulu przeniesienia polisy poprzednich wlascicieli?[/cytat:3lermsqk]
Niby tak. Można próbować ratować się wymuszeniem na sprzedającym podpisanie oświadczenia, że przekazał wszystkie OC (i je wymienić oczywiście), wtedy możnaby próbować żądać od niego zwrotu zapłaconej składki, ale w zasadzie skutecznie to tylko przez sąd.
[cytat:3lermsqk]Zbywca nie wywiazal sie z ustawowego obowiazku, nie przekazujac mi polisy PZU, jak moge placic za polise ktorej nigdy nie mialem i o ktorej nigdy nie wiedzialem. Przekazano mi w momencie zakupu polise Hestii.[/cytat:3lermsqk]
A co jeśli tamten powie, że o wszystkim Ci powiedział i dostałeś wszystkie papiery? Będziesz w stanie udowodnić, że tak nie było?
Takie mamy, niestety, obecnie prawo i nie liczyłbym na rychłą zmianę na naszą korzyść, więc najlepszym wyjściem jest po prostu przyjąć to do wiadomości i następnym razem korzystać z tego typu niemiłych doświadczeń. Swoich i innych.
[cytat:3lermsqk]Po ROKU dostalem wezwanie do zaplaty od PZU...[/cytat:3lermsqk]
To i tak szybko, wcześniej czekali prawie 3 lata, "hodując" należne odsetki.

Powrót