Y
ysiu
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 4
Chcę zamieścić stworzone przeze mnie na studiach programy na własnej stronie internetowej. W jednym z nich korzystam z bibliotek dynamicznych Qt4 (mingwm10.dll, QtCore4.dll, QtGui4.dll). Jak rozumiem mam dwie możliwości:
Żeby użytkownik mógł uruchomić program, niezbędne jest posiadanie przez niego powyższych dll-ek w systemie (mało prawdopodobne) lub umieszczenie ich w katalogu z plikiem wykonywalnym. Czy mogę spakować biblioteki niezbędne do działania programu razem z plikiem wykonywalnym i umieścić je na serwerze? Czy sytuacja jest taka sama dla licencji GPL i LGPL?
- licencja GPL - zamieszczam pliki wykonywalne, źródła i treść licencji
- licencja LGPL - zamieszczam program na wybranej przeze mnie licencji, czyli mogę zamieścić sam plik wykonywalny
Żeby użytkownik mógł uruchomić program, niezbędne jest posiadanie przez niego powyższych dll-ek w systemie (mało prawdopodobne) lub umieszczenie ich w katalogu z plikiem wykonywalnym. Czy mogę spakować biblioteki niezbędne do działania programu razem z plikiem wykonywalnym i umieścić je na serwerze? Czy sytuacja jest taka sama dla licencji GPL i LGPL?