Rachunek bankowy, komornik , pytanie ?

• Autor wątku Autor wątku tifany
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tifany

Użytkownik
Odpowiedzi
79
Jak w tytule. Sprawa wygląda tak. W lutym zmarła moja mama. Razem z bratem zostaliśmy spadkobiercami. Po pozałatwianiu , wszystkich spraw , pozostało zamknięcie konta bankowego.
Na początek zaznaczę, że mam wyciągi bankowe, kartę do bankomatu, bo pomagałam mamie, w opłatach, i pobieraniu pieniędzy.
Będąc w banku, wypełniliśmy całą dokumentację dotyczącą zamknięcia tego konta, i kazano nam czekać na decyzję.
Dzisiaj dzwoni pani z banku, i twierdzi, że nie można zrobić spadkobrania ( są tam jakieś grosze) bo na koncie jest zajęcie komornicze.
Moje pytanie , czemu wcześniej tego nie było ? Ostanie pieniądze mama pobierała dosłownie 2 dni przed śmiercią, na wyciągu bankowym nie ma żadnej wzmianki o zajęciu komorniczym. Cały czas wpływała emerytura, i nic nie ubywało. Może mi ktoś to wytłumaczyć?

Skąd pewność, że wcześniej nie było zajęcia, wskazano w banku datę zajęcia ?
Przypuszczalnie nie przekraczała kwoty wolnej na rachunku bankowym więc dlaczego miałaby być wzmianka na wyciągu.
Byłoby info na wyciągu jeśli bank realizowałby zajęcie w jakiejkolwiek wysokości.
Na pewno jest wzmianka w bankowości internetowej jeśli taka była utworzona.

Mama , nie miała bankowości internetowej.
Nie mam pewności, czy wcześniej nie było zajęcia. Jadę do banku, mam nadzieję, że się dowiem o co chodzi.
Dzięki za odpowiedz.

Powrót