Rachunek Bankowy

• Autor wątku Autor wątku barbaralesniak1989
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

barbaralesniak1989

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam. Mam zadłużenia komornicze. Do marca 2016 pracowałam w zakładzie który potrącał mi z wynagrodzenia od kwietnia zatrudniłam się w innym zakładzie i nie poinformowałam komornika o zmianie miejsca pracy. Do chwili obecnej otrzymywałam wynagrodzenie w pełni ponieważ komornik nie znalazł mnie w nowej pracy. Niestety w obecnym miesiącu moje wynagrodzenie zostało zamrożone na koncie ponieważ skończyła mi się kwota wolna. Moje pytanie brzmi czy jak pójdę do komornika i mu powiem że na konto wpływa tylko moje wynagrodzenie to je zwolni czy ze względu na to że jest ono w całości nie potrącone to odmówi mi. To jest moje jedyne źródło utrzymania. Jeżeli nie będę mogła dysponować chociaż częścią tej kwoty to moja egzystencja nie będzie miała najmniejszego sensu.

barbaralesniak1989 napisał:
Do marca 2016 pracowałam w zakładzie który potrącał mi z wynagrodzenia od kwietnia zatrudniłam się w innym zakładzie i nie poinformowałam komornika o zmianie miejsca pracy.

Można na dwa sposoby.
Ograniczyć zajęcie, ukarać grzywną dłużnika za odbieranie zajętej części wynagrodzenia, za niepowiadomienie o zmianie pracodawcy i zależnie kto dopuścił się zaniechania - ukarać poprzedni zakład pracy albo nowy, lub oba - 886 kpc i inne. Trzeba zweryfikować.
Albo odmówić i całość przekazać wierzycielowi w ciągu 4 dni jak przyjdzie na rachunek komornika.

Ostatnia edycja:
Do komornika nie pójdzie bo zostało 23 złote wolnej kwoty dopóki jej nie wykorzystam dopóty nie przekażą do komornika. Jeżeli sama się do niego zglosze to mam szansę na otrzymanie chociażby połowy wynagrodzenia czy nie zwolni mi w ogóle z zajęcia rachunku bankowego?

A skąd ktokolwiek inny niż podejmujący decyzję w tym konkretnym przypadku, w tej konkretnej sprawie konkretny komornik/asesor/aplikant ma to wiedzieć ?

Powrót