Rachunek z Cyfrowy Polsat

• Autor wątku Autor wątku MonikaD
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MonikaD

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam serdecznie.
W lipcu 2014 r. podpisałam umowę z CP. na telewizję i internet - dwie oddzielne umowy abonenckie, każda 24 msc.
Umowa internetowa - pakiet darmowy 10GB + 50GB - Darmowe Noce.
Przez półtora roku korzystałam z w/w pakietu + dokupiony jednen GB - 20zł netto.
We wrześniu tego roku poprzez stronę icok dezaktywowałam usługę 1GB, jednoczesnie uruchamiajac pakiet bez limitu - zupełnie nieświadomie.
Zaznaczam tu, że na umowie abonenckiej mam zapis o kwocie limitu 150 zł.
Za wrzesień otrzymałam fakturę na 75 zł poza abonamentem, za październik już 116 zł, a za listopad 270zł.
Wysokość ostniego rachunku wprowadziła mnie w osłupienie, tymbadziej że mam zapisany na umowie limit 150zł.
Po zgłoszeniu się telefonicznym do CP usłyszałam że CP rozszeżyło mi limit bo dotychczas płaciłam regularnie rachunki bez szemrania. :confused: Zgłosiłam reklamację co do wyskości rachunku, co do przekroczenia limitu i poprosiłam o biling za dany okres rozliczeniwy. Po 4 tyg. otrzymałam odpowiedż iż rachunek jest naliczony prawidłowo, limit CP może blokować, ale nie musi - regulamin CP. Bilingu nie otrzymałam. Ponownie wysłałam reklamację z prośbą o podstawę prawną przekroczenia limitu, oraz o bilingi polączeń za dany okres.
W tym czasie na telewizji zaczął pojawiać się komunikat - KLIENCIE. NADAL NIE UREGULOWAŁEŚ ZALEGŁOŚCI ZA USŁUGĘ INTERNETU. TYLKO CAŁKOWITA SPŁATA ZADŁUŻENIA WSTRZYMA DZIAŁANIA WINDYKACYJNE.
Komunikat wyswietla się co trzy min. co skutecznie utrudnia mi odbór telewizji. Umowę na telewizję mam odzielną i abonament opłacam regularnie.
Jednocześnie wystąpiłam z propozycją ugody co do reklamowanego rachunku, tj. wpałatę 150zł za rachunek, tj. do wys. limitu.
Po kolejnych trzech tygodniach otrzymałam wreszcie biling i informację o zakończeniu negatywnym reklamacji. Bez wyjaśnień co do podstaw prawnych przekroczenia limitu, jedynie wyjasniena j/w.
Z bilingu wynika iż zostały mi naliczane jednostki z pakietu Darmowe Noce w ciągu dnia, kilkakrotnie, różne dni, różne pory. w sumie na kwotę ok 130zł
Ponownie zwróciłam się telefonicznie do CP z prośbą o wyjasnienie tych połączeń. Po dwoch tyg. otrzymałam odpowiedź iż droga reklamacyjna została rozpatrzona negatywnie i nadal mam zadłużenie. Zero informacji na temat połaczeń z bilingu.
Regularnie opłacam oba abonamenty ( z internetu nie korzystam od 05.12.2014 w obawie o naliczanie kolejnych wysokich rachunków) plus raty za sprzęt.
Moje wpłaty są księgowane na różne konta ( ta 150zł również) i teraz mam zaległości na trzech kontach.
Telewizji nadal nie mogę oglądać, gdyż ,, wisi " uprzejmy komunikat.
Czy ta cała sytuacja jest podstawą do złożenia skargi UOKiK?
Co mam robić?

Podstawowe pytanie: a czy ich działanie jest zgodne z zapisami umowy?

Przekroczenie limitu - zapis w umowie limit 150zl.
Wysłanie bilingu 7 tygodni - obowiązek 14 dni.
Co zakłócania odbioru telewizji za rachunek internetowy nie ma nigdzie takiego zapisu.
Są to odrębne umowy.

Co do oplat za transfer danych - 10GB i 50 GB - darmowe noce.
Poza pakietem - 1GB - 20 zl netto, 1zl GB darmowe noce.
Brak informacji o naliczaniu darmowych nocy z pakietu dziennego.
Pozdrawiam

MonikaD napisał:
Przekroczenie limitu - zapis w umowie limit 150zl.
Wysłanie bilingu 7 tygodni - obowiązek 14 dni.
Zacytuj te zapisy z umowy.
MonikaD napisał:
Co zakłócania odbioru telewizji za rachunek internetowy nie ma nigdzie takiego zapisu.
A w ogólnym regulaminie usług? Umowy odwołują się do niego?

MonikaD napisał:
Co do oplat za transfer danych - 10GB i 50 GB - darmowe noce.
Poza pakietem - 1GB - 20 zl netto, 1zl GB darmowe noce.
A możesz pełnym zdaniem? Nie mam zdolności jasnowidzących żeby wyłapywać kontekst tego.

MonikaD napisał:
Brak informacji o naliczaniu darmowych nocy z pakietu dziennego.
A umowa gwarantuje taką informację?

Pierwsza, główna strona umowy abonenckiej na Internet - zapis - przyznany limit kredytowy 150 zł.
Umowa abonencka na telewizję - brak terminowych wpłat za abonament operator blokuje kartę.
Umowa abonencka Internet - brak wpłat za usługę Internetu spowoduje ograniczenie prędkości Internetu lub całkowitą blokadę.
Nie znalazłam nigdzie zapisu że za brak wplat za Internet operator ma prawo ograniczać mi dostęp do telewizji, czym jest pojawiający się co 3 min. komunikat, zasłaniający pól ekranu.
Cennik Cyfrowy Polsat - Pakiet podstawowy 49,90zl - zawiera 10GB w gdz. 7-1, plus 50GB darmowe noce w gdz. 1-7 rano.
Biling wykazał naliczanie platne transferu danych w godzinach dziennych z pakietu darmowe noce.

Dziś pojawił się nowy komunikat na telewizorze, przez cały dzień włącza się co trzy min.
Brzmi ,,Brak wpłaty zaległej kwoty za usługę Internetu spowoduje rozwiązanie natychmiastowe umowy,, w domyślnie z karą umowną.
Ostatnie pismo z CP otrzymałam 03.02.2015 z formułką o zakończeniu rozpatrywania reklamacji. I ze standardową klauzulą o prawie do odwołania się do sądów polubownych i odpowiednich instytucji. Czy CP nie pospieszył się z tymi groźbami, chyba przysługuje mi jakiś czas na podjęcia kroków prawnych.
Tymbardziej, że jeszcze nie otrzymałam odpowiedzi na zastrzeżenia co do blilingu - j/w.

Szkoda że nie otrzymałam tu żadnej fachowej porady, informacji, bardzo na to liczyłam znając dobre opinie o tym forum. Nie pozostaje mi nic innego tylko walczyć dalej sama. Jutro jadę do Rzecznika Praw Konsumentów i zobaczymy co wskóram 😞:rolleyes:

Szkoda, że nie chciałaś odpowiedzieć dokładnie na to o co pytałem. Może to było powodem braku odpowiedzi? :what:

Odpowiedzialam na miarę swoich możliwości laika w kwestii prawnych.
Dlatego tu się zgłosiłam 😞

Kwestie prawne nie mają tutaj znaczenia aby po prostu odpowiedzieć wprost na moje pytania. Piszesz skrótami myślowymi, które nie wiadomo do czego przywiązać.Nie podałaś cytatów umowy.

Jedyna rzecz jaka może być prawdopodobna (choć nie do końca pewna), to rozdzielność umów i niezgodne z umową wyświetlanie komunikatu. Ale bez jasnych odpowiedzi nie da się odpowiedzieć wprost.

Powrót