Rachunek za Einkommensteuererklärung

• Autor wątku Autor wątku nika44
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nika44

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 103
Witam, mam pytanie odnośnie wynagrodzenia dla Steuerberatera za sporządzenie deklaracji podatkowej.
Otóż od 3 lat korzystam z usług tego samego ksiegowego i w tym roku mój rachunek za sporządzenie deklaracji podatkowej jest prawie 2 razy wyższy niż w poprzednich latach. Nasza sytuacja się raczej nie zmieniła w porównaniu do poprzedniego roku i zastanawia mnie fakt, dlaczegorachunek jest tak wysoki i zawiera kilka pozycji. Są to następujące pozycje:

1. Einkommensteuererklärung ohne Ermittlung der einzelnen Einkünfte ( Ehepaar) § 24 Abs.1 Nr.1 StBVV

2. Ermittlung des Überschusses der Einnahmen über die Werbungskosten bei Einkünften aus nichtselbständiger Arbeit ( Steuerpflichtiger) §27 Abs.1 StBVV

3.Ermittlung des Überschusses der Einnahmen über die Werbungskosten bei Einkünften aus nichtselbständiger Arbeit ( Ehegatte) §27 Abs.1 StBV

4. Auslagen § 16 StBVV

Czy kto orientuje się, dlaczego aż tyle pozycji, skoro w poprzednich latach był rachunek tylko na 1 pozycje wystawiany. Szukam, czy nastąpiły od ostatniego roku jakies zmiany i nic nie mogę znaleźć.

Czy ktos orientuje się, czy ten rachunek został poprawnie wystawiony? Nie rozumię, dlaczego skoro poz.1, czyli OHNE ERMITTLUNG, więc jako małżeństwo, to w 2 i 3 poz. jest ERMITTLUNG. A we wczesniejszych latach tego nie było.
Zanim tam jutro zadzwonię, chciałabym, żeby ktos obeznany objasnił mi o co tu chodzi.

Powrót