Rachunek za pobyt z szpitalu bez ubezpieczenia w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku emilia19892203
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

emilia19892203

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Mam problem, jakiś czas temu przebywałam 2 dni w szpitalu na terenie Niemiec bez ubezpieczenia, przyszedł mi rachunek do Polski niestety nie jestem w stanie go w wyznaczonym terminie spłacić, przysyłają mi odsetki oraz grożą konsekwencjami prawnymi, wysłałam pismo o przełożenie terminu spłaty ale to nie podziałało. Proszę o pomoc w tej sprawie

Jak nie chca sie zgodzic na przelozenie terminu splaty, to ich do tego nie zmusisz. Zaplac chociaz jakakolwiek sume "na poczet" calej kwoty i wyslij nowe pismo, ze prosisz o rozlozenie na raty. Jak zobacza, ze cokolwiek wplynelo na konto, to moze beda bardziej sklonni do kompromisu

A jeszcE chciałam się dowiedzieć co mi grozi ze strony prawnej jeżeli dalej będę zwlekać ze spłatą długu I czy mogą obarczyć tą spłatą mojego męża?

Sądowy nakaz zapłaty i komornik w ostateczności. Trudno podważyć rachunek, skoro jest zasadny.
A czemu spłata ma być obarczony mąż? Sprytne, ale nierealne.

W ogole/ generalnie nie jestesz ubezpieczona???? Nawet nie w Polsce? Ile € chce sziptal? 20 €?

Ostatnia edycja:
Jestem ubezpieczona tylko w Polsce, nie długo wyjeżdżam do Niemiec znowu i tam znowu będę miała ubezpieczenie, a ta kwota za szpital to 500 euro. Pytałam czy mąż może ponieść koszty bo boje się że wejdą na jego wypłatę a tego nie chcę

Ty za bardzo kombinujesz, bo z zaplaty tego rachunku i tak sie nie wywiniesz bez wzgledu na to, czy maz bedzie za to odpowiadal czy nie. Szczegolnie jak wrocisz do Niemiec i bedzies tam legalnie zameldowania, komornik szybciej sie znajdzie niz sie spodziewasz i zaplacisz duzo wiecej niz wynosi ten dlug.

Powrót