Rachunek zdań w art. 75 § 3 Ordynacji Podatkowej

• Autor wątku Autor wątku nusch
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nusch

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Ponad rok temu złożyłem korektę deklaracji która sprawiła że już opłacona należność podatkowa przeskoczyła pomiędzy dwoma sąsiednimi miesiącami.
Przemili urzędnicy zamiast zbilansować należność i nadpłatę pomiędzy miesiącami po moich protestach zwindykowali podatek komornikiem. Jednocześnie stoją na stanowisku że pomimo że zgadzają sie że zalegają mi pieniądze nie oddadzą mi ich z urzędu dopóki o to ich formalnie nie poproszę. Wiele miesięcy temu moja ścieżka odwoławcza skończyła się z powodu przekroczenia terminu na którymś etapie.

Natomiast właśnie otrzymałem nowe pismo gdzie urzędnik domaga się pod rygorem sankcji z art 262OP złożył wniosek na podstawie § 1. art 75 Ordynacji Podatkowej.
Przepis prawny:
Jeżeli podatnik kwestionuje zasadność pobrania przez płatnika podatku albo wysokość pobranego podatku, może złożyć wniosek o stwierdzenie nadpłaty podatku.

Moim zdaniem jest to nadużycie bo powyższe mówi o możliwości/przywileju podatnika a nie podstawie do obligowania go do czegokolwiek w dodatku pod rygorem sankcji.

Chciałbym sytuacje wykorzystać aby ułatwić odzyskanie pieniędzy i kosztów komorniczych. Rozumiem że potrzebuje w tym celu stwierdzenie nieważności decyzji i zakładam że jeżeli obecna decyzja (wezwanie do złożenia żebraczego wniosku) zostanie uznana za nieważną to łatwiej będzie mi wznowić starą sprawę.

Natomiast historycznie US powoływał się również na § 3. art 75 Ordynacji Podatkowej:
Przepis prawny:
Jeżeli z przepisów prawa podatkowego wynika obowiązek złożenia zeznania (deklaracji), to podatnik, płatnik lub inkasent równocześnie z wnioskiem o stwierdzenie nadpłaty jest obowiązany złożyć skorygowane zeznanie (deklarację).

I tu mam wątpliwości związane z rachunkiem zdań - bo o ile oczywiste jest, że część po "jeżeli" implikuje część po "to" a nie w drugą stronę do zastanawiam się jak rozumieć "równocześnie z w przypadku złożenia przeze mnie korekty deklaracji. Czy wyłącznie mówi o tym że kiedy złożę wniosek to muszę złożyć korektę deklaracji ? Czy działa to w dwie strony i złożenie przeze mnie korekty deklaracji implikuje konieczność złożenia przez mnie wniosku o stwierdzenie nadpłaty ?

Ostatnia edycja:
Po pierwsze, zgadzam się z Tobą, że złożenie wniosku o stwierdzenie nadpłaty nie jest obowiązkiem podatnika.

Po drugie, nawet gdybyśmy przyjęli, że jest to obowiązkiem podatnika, to powstaje pytanie o to jakie konsekwencje grożą za jego niezłożenie? Nie jest to przecież narażenie Skarbu Państwa na ubytek wpływów podatkowych.

Absolutnie nie jest to też podstawa do ukarania podatnika karą porządkową na podstawie art. 262 Op. Ten przepis wymienia konkretne sytuacje, w których może mieć zastosowanie kara porządkowa i nie jest w nim wymienione niezłożenie wniosku o stwierdzenie nadpłaty.

Co do rozumienia art. 75 par. 3 - to kluczowy jest fakt, że to nie jest samodzielny przepis. To jest przepis, który tylko doprecyzowuje art. 75 par. 1, który mówi o tym, że podatnik "może" złożyć wniosek o stwierdzenie nadpłaty. Sensem par. 3 jest stwierdzenie, że jeżeli podatnik składa wniosek o stwierdzenie nadpłaty a nadpłata dotyczy podatku, który wynika z deklaracji, to wówczas składając wniosek jest obowiązany także złożyć korektę tej deklaracji.

Nie chodzi tu absolutnie o obowiązek złożenia wniosku o stwierdzenie nadpłaty, bo takiego obowiązku nie ma.

Musiałem coś im wysłać w poniedziałek ze względu na termin i doszedłem do tego samego że § 3 art. 75 nie działa bez § 1 i § 2 gdzie oba mówią o możliwości/przywileju a nie obligacji. Zobaczymy jak to podziała natomiast zastanawiam się już wyprzedzająco - w jaki dokładnie sposób (jakim postępowaniem w oparciu o jakie przepisy) powinno się zwrot nadpłaty odbyć z urzędu oraz czy w ogóle możemy mówić o dwóch przeciwstawnych zobowiązaniach(nadpłata i należność) jeżeli 2 deklaracje podatkowe zostały złożone tego samego dnia i prawdopodobnie były objęte tym samym postępowaniem. Znalazłem coś takiego:
Przepis prawny:
Prezes NSA, wskazał również na wyroki sądów administracyjnych, w których wyrażono pogląd, że złożenie wniosku, którego podstawę prawną stanowi art. 75 O.p., powoduje wszczęcie postępowania podatkowego w ramach którego organ podatkowy może wydać decyzję na podstawie art. 21 § 3 O.p. Według tego poglądu, jeżeli zachodzi potrzeba weryfikacji wysokości zobowiązania podatkowego organ podatkowy robi to w ramach prowadzonego postępowania "nadpłatowego". Wniosek podatnika co do stwierdzenia nadpłaty w tych przypadkach powoduje wszczęcie postępowania "wymiarowego". Organ podatkowy w tej sytuacji nie musi wszczynać odrębnego postępowania podatkowego w przedmiocie określenia wysokości zobowiązania podatkowego.

W moim przypadku US nie ma wątpliwości co do wysokości nadpłaty natomiast nie mam wiedzy co tam dokładnie i w jakiej kolejności wewnętrznie ustalali. W swoim piśmie wnioskowałem też aby określi czy postępowanie które doprowadziło do moim zdaniem niesłusznej windykacji obejmowało również okres czasu w którym stwierdzona została nadpłata(2 sąsiednie miesiące)

Ostatnia edycja:
Powrót