Rachunki z przed 7 lat .

• Autor wątku Autor wątku MarioJ
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MarioJ

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam .Mam taki problem ...Dziś się dowiedziałem ze komornik wszedł mi na pensje za nie spłacone Rachunki z 2004r (Plus) .Sprawa ponoć odbyła się w maju 2011r .Nie dostałem żadnego pisma ponieważ nie zamieszkuje pod wskazanym adresem od 2004r(Nawet nie wiem kto tam mieszka) (mam nowy adres oraz meldunek od 2004). Bardzo bym prosił was o pomoc w następujących pytaniach ...

1.Cz naprawdę taki problem żeby komornik od maja do dziś znalazł nowy adres i wysłał polecony w tej sprawie ?(możliwość jakiegoś odwołania )
2.Czy mogę powołać się na Przedawnienie ( jeśli jest to możliwe)

Bardzo al to bardzo proszę was o pomoc Pozdrawiam Mariusz

Podobnych wątków setki opcja szukaj!
Raczej powinieneś wnioskować o przywrócenie terminu....

Przepraszam ...ale pierwszy raz mam do czynienia z taka sprawą i nie za bardzo wiem o co chodzi ( Wnioskować o nowy Termin) domyślam się o nowy termin odwołania :rolleyes: a jeśli tak to do kogo ? Komornika czy sądu ?

A co do podobnych problemów to masz racje ...ale każdy dostał wezwanie , ja nic , z pracy zadzwonili do mnie ,ze wpłynęło do nich pismo o zajęciu poborów przez komornika (znalazł gdzie pracuje a nie mógł znaleśc gdzie mieszkam) i firmę Raport .Więc zadzwoniłem do Firmy Windykacyjnej Raport i tam sie dowiedziałem ze chodzi o zaległe rachunki z 2004 i ze sprawa odbyła sie w maju 2011 ( 7 lat ) I nie wiem czy pisać mam do komornika czy sądu ?

Bardzo dziękuje Korf za podpowiedz ;-)

Wniosek o przywrócenie terminu do sądu, który wydał nakaz. Syg i namiary znajdziesz w aktach komorniczych. (domyślam się, że to E-Lublin)
Jeszcze raz proszę o przeszukanie wątków forum, zbieżnych z Twoim. Zapewniam z 1000x padły te same odpowiedzi a Twoja sprawa nie różni się od setek innych.

P.S. Polecam odpowiedzi przyjaciela forum @rafał 26. krótkie, zwięzłe, fachowe. Spec...:)
Tylko go nie wkurzaj:)

Ostatnia edycja:
1. pisz do sądu;
2. jednak poszukaj reszty i poczytaj trochę i pamiętaj, jak piszesz do sądu, to nie esemesa do kolegi; ma być krótko, zwięźle i na temat;

Merytorycznie to wygląda to tak piszesz do sądu sprzeciw i podnosisz, że pod wskazanym w pozwie adresem nie miszeszkasz od x lat, na co dołączasz dowdy - meldunek, ksero dowodu itp i oczywiście piszesz, że SPRZECIWIASZ się nakazowi, bo roszczenie jest PRZEDAWNIONE.

Dziękuje .............................................:D

Witam ... Napisałem pismo jak pokierował rafal_26 czekam ponad miesiąc a ja dalej nie dostałem żadnych dokumentów ( jaki jest dług itp ) ani z sądu ani od komornika (podałem mu nowy adres ) mimo wszystko pensje zajął ...Moje pytanie jest takie czy nie powinien mi wysłać jakiś dokumentów typu jaki jest jeszcze dług .... Drugie pytanie jest taki czy może mi zabierać całą pensje ? ( bo tak zrobił ) Trzecie pytanie i ostatnie czy sąd ma jakiś termin na odpowiedz na mój sprzeciw ?

Bardzo proszę o odpowiedzi i za wszystkie dziękuje ....

Pozdrawiam Mariusz

Co znaczy zabrał Ci całą pensję - wyn. za pracę? Pracujesz na zlecenie, czy z konta itp??

Pracuje na zlecenie ... i całe wynagrodzenie za prace zabrał ...Dziś dzwoniłem do sądu i uznali mój sprzeciw . Maja wysłać do mojego sądu ( rejonowego) wszystkie dokumenty ...Jak będę miał pismo z sądu dalej mnie pokierujecie jak znieść komornika (i jak jest możliwość ) odzyskaniu przynajmniej części straconego wynagrodzenia

Pozdrawiam Mariusz

Art. 833. (694) § 1. Wynagrodzenie ze stosunku pracy podlega egzekucji w zakresie określonym w przepisach Kodeksu pracy.
§ 2. (695) Przepis § 1 stosuje się odpowiednio do uposażeń posłów i senatorów, należności członków rolniczych spółdzielni produkcyjnych i ich domowników z tytułu pracy w spółdzielni, wynagrodzeń członków spółdzielni pracy oraz wszystkich świadczeń powtarzających się, których celem jest zapewnienie utrzymania.

Musisz wystąpić do komornika o zwolnienie spod egzekucji części należnych pieniędzy z tyt. umowy zlecenia. Dołącz kserokopię (pośw. za zgodność) umowy zlecenia oraz inne dokumenty, z których wynika, że jest to świadczenie powtarzające się.

Poza tym były już o tym setki postów (trzeba SZUKAĆ, a nie tylko czekać).

Jednakże skoro zapadło postanowienie, to wystąp do komornika jednocześnie z wnioskiem o umorzenie egzekucji z uwagi na to, że nakaz uchylono - niech se w razie czego cwaniak sprawdzi i zadrynda do sunda (leniwi są).

Jestem Bardzo Wdzięczny rafal_26 za twoje odpowiedzi . Jeszcze raz Bardzo dziękuje

Pozdrawiam

Dziś dostałem pismo z e-sądu :D,dzwoniłem do komornika żeby dopytać się jak odwołać egzekucje komorniczą i odzyskać pieniądze które zajął ..
na pierwsze kazał napisać Podanie o anulowanie egzekucji i wysłać postanowienie sądu < orginał > oraz przerzucenie kosztów na firmę Windykacyjną

Jeszcze raz Dziękuje wszystkim oraz pomyślnych rozwiązań swoich spraw :beer:

Pozdrawiam Mariusz

Dołącz do pisma Twój kod dostępu do e-sądu, żeby sobie sprawdził. Daj znać, jak się zakończy

Witam postanowiłem napisać jak dalej się potoczyła moja sprawa ...
Wysłałem pismo i Postanowienie sądu do komornika listem poleconym o dziwo szło prawie 2 tygodnie < dzwoniłem co 2 dzień do komornika > w tym czasie firma windykacyjna wysłała do komorników Prośbę o Zawieszenie Egzekucji i komornicy przychylili sie do tej prośby .Znów musiałem interweniować telefonicznie < jak to Zawieszenie ? jak jest przez sąd anulowanie całej zapłaty > Komornik prowadzący maja sprawę kazał wysłać kolejne pismo do nich tz PISMO z SĄDU i PROŚBA O UMORZENIE EGZEKUCJI KOMORNICZEJ ... w tedy się już wk****** i powiedziałem że kolejnego orginału nie mam i moge i faksem przesłać kopie postanowienia sadu - potwierdzenie wysłania listu poleconego zgodzili się. Od razu dodam ze to jest próba przeciągnięcia w czasie całej sprawy i zabranie kolejnej pensji .Więc jak wysłałem faksem i potwierdzenie telefoniczne w rozmowie z komornikiem ze sprawa jest już umorzona ....nic błędnego przyszło pismo od Panów komorników ze Egzekucja jest zawieszona ... Wiec dzwonie do nich miła pani przekonuje mnie ze sprawa jest już umorzona ...
Pisarzem nie jestem ale chciałem wam opisać jak przeciąga się sprawy przez komorników .Już wam oszczędzę czytania mojej rozmowy i nie bede pisała ja ładnie pani komornik wypowiadała się na temat < Co oni mogą a czego nie muszą >

Teraz trzeba będzie dochodzić (po uprawomocnieniu się orzeczenia w sprawie głównej) o zwrot pobranych pieniędzy oraz ew. opłat egzekucyjnych.

Powrót