Rada nadzorcza a wspólnicy

• Autor wątku Autor wątku sandmeister
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sandmeister

Użytkownik
Odpowiedzi
161
Witam.

Mam pewien problem odnośnie wyższych władz spółki. Jest 5 wspólników, każdy ma 20% udziałów. Jeden ze wspólników jest w zarządzie, dwójka w radzie nadzorczej. Pozostała dwójka to tylko wspólnicy. Chcę się dowiedzieć o różnicach między członkami rady nadzorczej a wspólnikami ( zwykłymi ) . Czy wspólnicy nie mogą decydować tak samo jak reszta? Czy na WZA głosy liczy się inaczej? Bo zostałem postawiony w sytuacji, aby być wspólnikiem. Zastanawiam się, czy nie lepiej byłoby być członkiem rady nadzorczej.
Jak to wygląda? Plusy i minusy?

Pozdrawiam serdecznie.

nie bardzo rozumiem, Twoje pytanie. Wspólnik jest współwłaścicielem spółki, przysługuje mu szereg praw i obowiązków wskazanych w kodeksie spółek handlowych. Do najważniejszych praw można zaliczyć udział w zgromadzeniu wspólników, wykonywanie prawa głosu i prawo do dywidendy (na ten temat jest morze literatury). Członek RN jest członkiem organu nadzorczego w spółce i generalnie jego rola sprowadza się do nadzoru nad działalnością spółki i ew ustalaniem wynagradzania zarządu (choć pewne modyfikacje może wprowadzić statut spółki). O ile członek RN nie jest jednocześnie wspólnikiem, nie ma on prawa wykonywania głosu (co najwyżej jako pełnomocnik). Aha zwróć jeszcze uwagę na to, czy w związku z powołaniem RN nie wyłączono prawa indywidualnej kontroli wspólników w spółce. Zapomniałem jeszcze dodać, że co do zasady członków RN wybiera zgromadzenie wspólników w spółce. Reasumując, o ile statut nie jest zbyt wydziwniony lepiej jest być wspólnikiem, członka RN zawsze można odwołać:). W sytuacji kiedy masz 20 procent głosów to i tak nie zastaniesz raczej członkiem RN bez zgody pozostałych wspólników. No chyba że statut stanowi inaczej.

Powrót