Rada Rodziców a RODO

• Autor wątku Autor wątku Tisha
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tisha

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Szanowni Państwo,

kilka dni temu zostałam skarbnikiem w Radzie Rodziców w szkole moich dzieci i w związku z tym zwróciłam się do dyrektora szkoły z prośbą o udostępnienie danych osobowych (imienia i nazwiska) uczniów z poszczególnych klas w celu realizacji zadań RR, takich jak np. zbieranie wpłat rodziców na fundusz RR.
Dyrektor odmówił i uzasadnił swoją decyzję przepisami RODO. Zostałam poinformowana, że w tej sprawie powinnam zwrócić się do rodziców, którzy pełnią funkcję skarbnika w klasach i poprosić o sporządzenie aktualnej listy uczniów.

Proszę o pomoc w rozstrzygnięciu mojego dylematu. Czy rzeczywiście RR powinna co roku sporządzać listę uczniów we własnym zakresie, pytając rodziców o imię i nazwisko dziecka i może nawet powinna poprosić rodziców o wypełnienie oświadczeń dot. RODO na potrzeby RR? Czy też jednak RR jest to organem wewnętrznym szkoły i dyrektor powinien udostępnić RR te podstawowe informacje? Jeżeli tak, to proszę o podanie uzasadnienia.

Dziękuję z góry.
Tisha

Niestety dyrektor nie doprecyzował, które to konkretnie przepisy RODO zabraniają mu przekazania listy uczniów RR.

Tisha napisał:
Dyrektor odmówił i uzasadnił swoją decyzję przepisami RODO. Zostałam poinformowana, że w tej sprawie powinnam zwrócić się do rodziców, którzy pełnią funkcję skarbnika w klasach i poprosić o sporządzenie aktualnej listy uczniów.
Moim zdaniem dyrektor postąpił prawidłowo. Rada rodziców jest "organem" niezależnym od dyrektora szkoły. Przynależność rodziców do tego grona jest dobrowolna. Dane rodziców i uczniów powierzone szkole przetwarzane są z mocy ustawy w celu realizacji obowiązku szkolnego i innych będących następstwem. Nie można ich przekazać komukolwiek o ile nie wynika to wprost z ustawy lub zgody.

Tisha napisał:
zbieranie wpłat rodziców na fundusz RR.
Te wpłaty są dobrowolne. Nie można ich narzucić ani narzucić ich kwoty.
Nie podlegają szkole.

Tisha napisał:
Czy rzeczywiście RR powinna co roku sporządzać listę uczniów we własnym zakresie, pytając rodziców o imię i nazwisko dziecka i może nawet powinna poprosić rodziców o wypełnienie oświadczeń dot. RODO na potrzeby RR?
Zdecydowanie tak. Nie koniecznie co roku, raczej wg. potrzeb. Ma również obowiązki wynikające z administrowania tymi danymi.

Tisha napisał:
Czy też jednak RR jest to organem wewnętrznym szkoły
Nie jest. Jest ciałem odrębnym, niezależnym. Jedynie współpracuje z dyrektorem szkoły w celu realizacji określonych zadań.

Dziękuję za odpowiedź oraz poświęcony czas. Cóż poinformuję więc o tym RR i przygotujemy stosowne oświadczenia dot. RODO dla rodziców.

Jeszcze raz dziękuję i życzę dobrej nocy.

Tisha

Powrót