Rada Rodziców, nieprawidłowości, kolejność postepowania, własciwa droga

• Autor wątku Autor wątku NazwiskoNieznane
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

NazwiskoNieznane

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam szanownych forumowiczów,

Ciąg zdarzeń:

- Wybory do RR okręgowej przedszkola - jestem w 3-jce
- Informacja na zebraniu - wybory RR szkoły o godzinie x w miejscu y
- Udaję się na wybory RR o godzinie x w miejscu y - 6 osób z 2 rad okręgowych czeka, przychodzi pani intendent i oznajmia że wybory i zebranie już się zakończyły. Czas zdarzenia x -1h.
-(1d )Wystosowuję pismo do Pani Dyrektor informując o zaistniałych nieprawidłowościach i naruszeniu art 53 i 54 ustawy o oświacie.
-(7d) Pani Dyrektor w rozmowie ustnej w wyznaczonym terminie w piśmie informuje mnie iż zarzut jest słuszny, i ze zostaną przeprowadzone nowe wybory, oraz że każdy z RR okręgowej zostanie powiadomiony pisemnie.
- mija czas - dziecko choruje - siedzimy w domu -
- W skrzynce pocztowej, pod adresem pod którym nie mieszkam od co najmniej 3 miesięcy, wczoraj 01.02.2014 odnajduję pismo nadane 23.09.2014 listem zwykłym o tym iż zebranie RR w celu wyboru rady odbędzie się 29.09.2014 o godzinie x. Na liście widnieje druga pieczęć poza nadawczą z dn. 25.09.2014 Karpacz. Z powyższego wysnułem iż owy list podróżował sobie w tym czasie po PL. Skrzynka jest sprawdzana codziennie.

Moje zdanie jest takie iż nie zostałem skutecznie zawiadomiony o wyborach do RR. (jeśli zostałem to proszę o wyjaśnienie) mówi o tym KPA i KC.

Pytanie brzmi:
Czy Pani Dyrektor winna zachować w tym wypadku jako urzędnik publiczny którym bez wątpienia jest gdyż organem prowadzącym jest UMiG i stosować KPA? Czy obowiązuje KC.
Czy władnym do jurysdykcji w tej materii jest organ prowadzący na mocy KPA czy Kuratorium Oświaty na podstawie Ustawy o Oświacie.

Jednocześnie proszę szanownych Forumowiczów o nakreślenie drogi postępowania w tej materii i pomoc w zredagowaniu odpowiedniego pisma / odpowiednich pism

Z poważaniem

RR = Rada Rodziców
3-jka - popularnie zwana trójka klasowa, wg ustawy zwana radą okręgową
Wyborów RR szkoły dokonuje się z rad okręgowych, bądź ich przedstawicieli. W tym konkretnym przypadku z wszystkich rad okręgowych - statut
Tak, jestem w tej trójce

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Pewnie i wybory do klasowych RR odbyły się niezgodnie prawem. pewnie nikt nie rozdał formularzy dla rodziców itd... Pismo doszło i już kolejny raz dyrekcja nie zwoła walnego zebrania dot. wyborów. Jedynie co pozostaje to patrzeć na co wydawane są pieniądze RR i w razie co kontrolę im nasłać.

Powrót