Radca prawny - może z urzędu uwiarygadniać ..

• Autor wątku Autor wątku HOWARD
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

HOWARD

Użytkownik
Odpowiedzi
202
Witam i pytam :)

Czy radca prawny może z urzędu (np. na podstawie ustaw) podpisywać dokumenty "za zgodność z oryginałem" (potwierdzać że kserokopia jest zgodna z oryginałem)
Czy musi być jednak specjalne upoważnienie osoby władającej dokumentami?
Mnie się wydaje, że musi być jednak specjalne upoważnienie do dokonywania tych konkretnych czynności...
A jak Państwo uważają?

Pozdrawiam

W sprawach w których jest pełnomocnikem procesowy może robić to z " urzędu" wystarcza zwykłe pełnomocnictwo do reprezentowania strony.

Właśnie chodzi o to, że to nie przypadek bycia pełnomocnikiem.

Pełnomocnictwo na nic się nie zda.

Co do zasady w sposób skuteczny na zewnątrz wierzytelność dokumentu potwierdza jedynie notariusz albo wójt, burmistrz itp. kiedy nie ma tego pierwszego.

Reszta to zwykłe pieczątki i podpis. Prywatne oświadczenia wiedzy innymi słowy.

Dzięki Byroon.

Sprawa tyczy się samorządu województwa oraz jednostki jemu podległej.

Czy Jednostka podległa może kserokopie dokumentów będących we władaniu Jednostki poświadczyć "za zgodność z oryginałem" przez pracownika tej Jednostki?
Pracownik ten (np. Radca Prawny w tej Jednostce) miałby być umocowany do dokonywania tej zgodności przez Dyrektora Departamentu władającego tymi dokumentami, które mają być skserowane oraz przesłane w dalszej kolejności do Urzędu Marszałkowskiego.
Chodzi o to by usprawnić działanie ażeby Dyrektor - z racji mnóstwa obowiązków - nie musiał podpisywać "za zgodność" 1490 stron kserokopii...

Co sądzisz?

Nie widzę żadnej przeszkody.
Nie sądzę jednak, żeby udało się Państwu namówić akurat radcę prawnego do takiej czynności :)

Chyba, że będzie to pracownik lojalny i wykonujący polecenia Dyrektora...?
:wink:

Dzięki za odpowiedzi!

Pomimo lojalności wobec Dyrektora, nie sądzę żeby ten mógł uprosić radcę, polecenia wydać nie może.

Art. 9 ust. 4 ustawy z dnia 06 lipca 1982 r. o radcach prawnych (Dz. U. z 2002 r. Nr 123, poz. 1059 z późn. zm.)

[lex:177165iz]Radcy prawnemu nie można polecać wykonania czynności wykraczającej poza zakres pomocy prawnej.[/lex:177165iz]

Edit: podstawa prawna

Czyli będzie koniecznym aby takie prawo Dyrektor scedował na któregoś z innych pracowników (nie będących radcami prawnymi).

Teraz chyba już wszystko jasne.

:ok:

Powrót