L
Luk@sz
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Skonstruowałem następującą notę prawną:
W związku z tym mam kilka pytań.
1. Czy faktycznie jest tak, że jeśli nadaję dla rodziny i znajomych nie muszę opłacać ZAiKSU? Oczywiście nie jest to żadna ściema, aby ominąć opłaty (broń Boże!) tylko faktyczny stan. Nie mam zamiaru płacić co miesiąc 100 złotych, aby tworzyć radio dla kilku znajomych.
2. Jeśli faktycznie tak jest prosiłbym o oparcie tego podpunktu o literę prawa - paragrafy itp.
Za udzieloną pomoc z góry dziękuję!
Pozdrawiam
* Profil radiostacji
* Prawa autorskie
* W jaki sposób zabezpieczamy dostęp przed osobami postronnymi
* Profil radiostacji
Radiostacja internetowa XYZ działa w pełni niekomercyjnie, co oznacza, że na antenie nie są emitowane reklamy, z których można uzyskać dochód. Radiostacja ta przeznaczona jest do odsłuchu przez osoby nam nabjliższe tj. rodzina i znajomi.
* Prawa autorskie, licencja
Zgodnie z polskim prawem, jeżeli przekaz nie jest dostępny dla osób postronnych, a jego odbiorcami jest tylko i wyłacznie rodzina oraz znajomi, taka radiostacja nie wymaga opłacenia licencji dla emisji utworów muzycznych.
* W jaki sposób zabezpieczamy dostęp przed osobami postronnymi
Aby dostęp do audycji zapewnić tylko rodzinie i znajomym, każda z nich jest zabezpieczona cyklicznie zmieniającym się hasłem, co uniemożliwia dostęp do przekazu osobom postronnym.
W związku z tym mam kilka pytań.
1. Czy faktycznie jest tak, że jeśli nadaję dla rodziny i znajomych nie muszę opłacać ZAiKSU? Oczywiście nie jest to żadna ściema, aby ominąć opłaty (broń Boże!) tylko faktyczny stan. Nie mam zamiaru płacić co miesiąc 100 złotych, aby tworzyć radio dla kilku znajomych.
2. Jeśli faktycznie tak jest prosiłbym o oparcie tego podpunktu o literę prawa - paragrafy itp.
Za udzieloną pomoc z góry dziękuję!
Pozdrawiam
Ostatnia edycja: