Radio internetowe - państwo właściciela/nadającego a OZZ

• Autor wątku Autor wątku jbk1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jbk1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Cześć.

Przejrzałem temat o radiach internetowych jak i równiez inne podobne, lecz nie znalazłem odpowiedzi na jedno pytanie.

Czy jeżeli właściciel radia mieszka np. w Niemczech, jest Niemcem i opłaca tam licencję niemiecką (GEMA+GVL), to czy osoba która jest prezenterem takiej stacji, a nadaje z Polski może mieć spokojne sumienie, czy w tym celu potrzebny jest jednak również pakiet licencji ZPAV+STOART+ZAIKS? A może zależy to w jakiś sposób od grupy odbiorców, bądź po prostu interpretacji OZZ?

Z moich informacji jezeli chodzi o analogiczne sprawy, to udało się znaleźć jedynie że GEMA ma pretensje jeżeli osoba nadająca mieszka w Niemczech, a licencję opłaca właściciel zagraniczny, ale w przypadku Polski nie udało mi się nic dowiedzieć.

Intuicja podpowiada, że skoro OZZ mają podpisane umowy międzynarodowe, to nie powinno to grać roli, dużo jednak można przeczytać o tym że istotne jest miejsce zamieszkania nadającego.
Nie będę ukrywać, że ogromnym problemem OZZ-ów w Polsce jest konieczność raportowania odtwarzanych utworów, wiele zagranicznych nie wymaga tego, więc w powyższej sytuacji wygodniejsze byłoby gdyby ZPAV/STOART/ZAIKS nie był wymagany, ale jak trzeba, to trzeba :-)

Dziękuje za ewentualne informacje i wskazówki, pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Odpowiedzialność ponosi producent/nadawca, tutaj zapewne będzie nim właściciel radia. Prezenter działa na rzecz i w ramach konkretnej rozgłośni internetowej.

Dziękuję za odpowiedź - tylko nie wiem czy interpretuję ją w dobry sposób. Jak rozumiem - nie jest dla właściciela konieczne dopłacanie dla prezenterów nadających zza granicy. Chyba że chodzi jednak o to, że dopłacanie jest konieczne, ale odpowiedzialność za ewentualne braki ciąży na właścicielu a nie prezenterze?

Napiszę chyba dla pewności do ZAIKS, chociaż spodziewam się, że niezależnie od tego jak jest naprawdę, odpiszą w ten sposób, aby jednak wyszło na to że trzeba się z nimi dogadać :cool:

Ostatnia edycja:
Miejsce prezentera nie ma znaczenia skoro pracuje dla konkretnego radia internetowego, to ono (właściciel, producent) ma obowiązek zawrzeć odpowiednie umowy.

Powrót