Radiówka prędkości.Zapytanie czy wszystko zgodne z umowa??

• Autor wątku Autor wątku Janek88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Janek88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Tak więc zacznę od początku prędkości u mnie nie są małe ale mnie denerwują ciągłe skoki i różnicy prędkości w zależności od pory dnia.

Umiejscowiony jestem od nadajnika nie daleko jakieś 100m max. siła sygnału doskonała.

Radio Internet za 60.00zł to mój abonament który będzie widoczny w cenniku dalej.

Zamieszczam również ksero umowy.
Strona pierwsza:
http://img519.imageshack.us/my.php?image=umowastrona1dd8.jpg

Strona druga:
http://img253.imageshack.us/my.php?image=umowastrona2qm1.jpg

Zamieszczam również link do Cennika który odnosi się do umowy.
http://easy-com.pl/index.php?wynik=cennik

Moje zapytanie brzmi skoro mam mieć takie prędkości to dlaczego mi mówią że do tych prędkości a nie te co są podane w cenniku skoro jest napisane od użytkownika taka prędkość do użytkownika taka prędkość, nie pisze że do takich prędkości.

Aktualnie prędkości wyglądają tak:
6144Kbit/s download 1024Kbit/s Upload w przeliczeniu 768Kbajta/s download 128Mbajta/s upload a w rzeczywistości to wygląda tak download mam w porywach do 670kb/s a upload max mój zauważony 98Kb/s.

Przepraszam za chaos w temacie.

Proszę o rade i jeśli można podstawy prawne w postaci konkretnych artykułów jeśli można oczywiście.
Dziękuje.

To moze od strony technicznej zanim do akcji wejda prawnicy... :)

Jesli teoretyczna predkosc 768kb/s przeklada sie na rzeczywista rzedu 670kb/s to jest bardzo dobrze. :)
Taka jest specyfika lacza radiowego: konkurowanie o pasmo, korekcja bledow, szyfrowanie - to wszystko zuzywa Ci pasmo.
Dodatkowo osiagalna predkosc spada z oglegloscia od AccessPionta.

Przy laczach zazwyczaj w umowie jest "predkosc do XXX" co oznacza ze dostawca nie gwarantuje Ci pelnej predkosci przez caly czas swiadczenia uslugi.

Ty masz napisane "z maksymalna predkoscia XXX" - czyli tak samo.

Jest cos takiego jak CIR (tak sie nazywa w TPSA, nie spotkalem sie w osiedlowkach) - jest to gwarancja przepustowosci i za to sie slono placi: lacze 512kb przykladowo 100PLN, a CIR 32kb to oplata rzedu 500PLN. :)

Aha tak wiec sprawa wygląda dzięki wielkie.
Bo mnie najbardziej dobija to ze normalnie z moim bratem przez Skype pogadać nie mogę.
To mam pytanie trochę z innej beczki czy Neostrada 6mg będzie działać tak żeby normalnie przez Skype pogadać szło.
Mój brat mieszka za granica i ma internet o prędkościach download 1.5mbajta a upload 500kbajtow
czy neo wydoli ??
Sorrka za offtopic .

Taki urok radiowki - utrzymanie stalego strumienia danych graniczy z cudem...
Ja mam lokalna radiowke miedzy kompami w mieszkaniu i przegranie filmu trwa na 54Mb/s prawie 15 minut (a na 100Mb kablu -> 2 minuty).

ale w porownaniu transfery do ceny to moja radiowa wypada nawet nawet

Ja place za "do 2Mb" ale po kablu 58 zeta (kablowka).
Osobiscie wolalbyl nawet 78 zeta za 1Mb po DLSu - stabilniejsze lacze w porownaniu do kablowki (nie mowiac o radiowce).

Tez bym wolal ale niezbyt mam mozliwosci wioska mam albo radiowe albo neo ale tez cos kreca chyab swiatlowodow nie ma u mnie wiec lipa tylko radio zostaje

No jest w cenniku przecież napisne "z maksymalną predkoscia". A w umowie nic nie wiedzę, poza usługą zew ip za 6 zł :P

Ale mi chodzi ze wogole nawet nie ma stalosci lacza choc w najmniejszym poziome czsem amm tak ze leci 100 upload za pare sekun ledwo 20

Powrót