raty w RTV - pytanie

• Autor wątku Autor wątku Jowita087
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jowita087

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Dzień Dobry.. ponad 3 tyg temu wzięłam dla córki telefon na raty w RTV. Cena tel to 400 zł, na 6 rat, dodatkowo zgodzilam się na przedluzoną gwarancję, która wynosi 20,00 zł x 6 mies. Czyli 120 zł plus cena telefonu to 520,00 zł. Zanim podpisalam umowę kilka razy podkreslalam z panią obsługującą, ze kredyt ma byc na 6 mies, pani wyliczyla kwotę i oznajmiła, ze bedę spacac kwote tel plus gwarancję na 6 mies... jednak formularze ktore dostalam z banku wskazują, ze blaniektow jest 12 a nie 6 i są na kwotę 57 zł. Dlaczego rozlozozno mi kredyt na 12 a nie 6 rat? Oporcz tego kwota rozlozona na ter 12 mies daje razem ponad 800 zł a nie 520,00 (czyli tyle ile mialam splacic). Niech mi ktos to wyjasni... :wow:

A jakie jest oprocentowanie tych rat? Odsetki itp.?

Proszę sprawdzić w umowie która została podpisana ile rat tam widnieje

na umowie jest 12 rat..wiem to glupie, ze nie sprawdziłam podpisując, ale jak pisalam pani z rtv kilka razy powtarzala "tak, zakup bedzie rozlozony na 6 rat" Wyraznie jej to powiedzialam..nie wiedzialam, ze w umowie MOZE wystąpic cos innego skoro ona mi to powatarzala;// nawet nie bralam takiej opcji pod uwage skoro wyraznie zadeklarowala 6 rat;/

Proszę przeczytać umowę.

Zapewne jest zapis o tym, że w terminie płatności 6 raty można spłacić kredyt BEZ KOSZTÓW!!

A jak tego zapisu nie ma to powinna być możliwość spłaty wcześniej, czyli płacąc nawet jednorazowo po 2 raty koszty powinny być mniejsze. Powinien być stosowny punkt w umowie. Niestety umowę trzeba czytać od dechy do dechy bo nasz podpis jest wiążący, a nawet i rozmowa przez telefon...

Po ostatnich zmianach w kredytcie konsumenckim nie jest to już takie proste, jak kiedyś.

Jestem na 99% pewien, że to umowa taka, jak wyżej napisałem.

Problemem jest to, że nasza pytająca nie przeczytała NADAL umowy, pomimo że chce dowiedzieć się czegoś na forum.

Ludzie nie czytają umów nie tylko przed podpisaniem, ale również i w trakcie składania reklamacji, czy pozwów do sądu. Taka domena kształcenia analfabetów prawnych.

tak, owszem jest taki zapis panie rafal26;]

Nawet jeśli byłaby to umowa na 6 mc to i tak nie byłoby to tylko 520 zł do spłaty, bo dochodzi prowizja, odsetki itp. Jaki bank udzielił kredytu na raty? Żagiel? Inny. Tak ,czy siak trzeba wrócić do RTV i tam dowiedzieć się szczegółów, bo nie wiadomo jak jest w umowie. Niektóre raty są takie ,że np. trzy pierwsze miesiące wogóle się nie płaci ,dopiero na czwarty i następny.

ewo, możesz zamknąć sobie klawiaturę i cuś wreszcie przeczytać??!!

Żagiel... sprawdź najpierw, czy on jeszcze istnieje.

Jowita087: tak, jak napisałem i zapewne pani w sklepie wytłumaczono; ma pani 6 rat bezooprocentowania; oczywiście pierwszych pięć stanowi równowartość kilkunastu procent zakupu i jest to na początku korzystniejsze, niż 6 rat RÓWNYCH; oczywiście musi pani pilnować terminu spłaty i kwoty, jaka pozostała do spłaty; przy okazji bank z zasady informował o tej kwocie odrębnym listem;

Podsumowując.

Jeśli spłaci pani w terminie płatności szóstej raty całość należności głównej (cenę towaru). Kredyt zostanie rozliczony bezkosztowo.

Ps. i po co tyle rumoru??!! Trzeba CZYTAĆ!! Zanim zada się serie idiotycznych pytań i przedstawi pretensje do wszystkich o wszystko!!

Bardzo panu dziekuję;-) Właśnie mam zamiar w terminie 6 raty spłacic całosc;)

Powrót