RCI Leasing. Nadgroliwość i monit

• Autor wątku Autor wątku emsiol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

emsiol

Stały bywalec
Odpowiedzi
477
RCI Leasing. Marynarska Warszawa

Spłacam u nich jedno ze swoich aut od 06.2016 . Termin zapłaty faktury leasingowej 19 dnia każdego miesiąca. Wszystko spłacane terminowo, oprócz jednej z listopada 2017. Zapomniałem w tym gąszczu opłacić. Zapłacona 28 dni później wraz z fakturą za grudzień. Ale do rzeczy...

19.01 opłaciłem fakturę ze stycznia. 26.01.18 otrzymałem wezwanie do zapłaty wraz z fakturą-monitem na dodatkowe 61 zł. Data wystawienia 22.01.18. Czy ktoś się tam nie przeziębił? Jakiś słabszy dzień? Wpłatę mieli 22.01.18. Z jakiś względów nie przeszła 19 (zwykle przechodzi), a 20 i 21.01 to weekend. Po weekendzie od razu wezwanie do zapłaty + zawyżone koszty monitu.
Kasę mają na koncie. A ich fakturo-monit zamierzam olać w związku z terminową wpłatą to po pierwsze, a po drugie w związku z wystawieniem monitu w kwocie nieuzasadniającej tej wysokości. Dobrze gadam?

Część wpłaty za grudzień zaliczyli na poczet odsetek za listopad, analogicznie z wpłatą styczniową. Stąd konieczność dopłaty...

hmm.
Jednak na wezwaniu mam jak byk. Nr faktury i kwotę. Nie ma tam mowy o niedopłacie, a o braku wpłaty całej sumy
Nie powinni dać monitu na kwotę odsetek? Z resztą ile tych odsetek? 2 zł? No 5.15

Ostatnia edycja:
Liczę wg ustawowych.
Jednakże w monicie nie ma mowy o odsetkach. Wymagana jest kwota faktury, która jest zapłacona. Nie ma mowy np o dopłacie 5,czy 50 zł. A o pełnej racie leasingu.
Druga kwestia to czy kwota monitu nie jest bezprawnie zawyżona? Wiedzę czerpię ze strony:
https://uokik.gov.pl/aktualnosci.php?news_id=11218

Myślę, że warto zadzwonić do leasingodawcy i ustalić stan rozliczeń. Nie dostałeś wcześniej monitu za niezapłaconą fakturę za listopad?

Co do opłaty za monit, to jest to normalna praktyka w przypadku leasingu, nie słyszałem, żeby była niezgodna z prawem. Zakładam oczywiście, że podpisałeś umowę jako przedsiębiorca, a nie konsument.

Powrót