RE: Komornik a pensja

• Autor wątku Autor wątku gregor.d74
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gregor.d74

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3

Witam. Pracowałem w niemieckiej firmie i od 2 miesięcy szef nie wypłacił mi pensji. Dziś dowiedziałem się od niego że moje pensje zajął komornik (kredyt w Niemczech) dlatego mam pytanie. Czy komornik ma prawo zająć całą pensję zostawiając mnie bez środków do życia?

Musi zostawic na oplaty i troche na zycie ... zaklada sie specjalne konto, na ktore zaklad pracy przesyla pieniadza , a stamtad pobieraja naleznocsi, a reszte przesylaja na wlasciwe k
onto.

Szef cię oszukał i tyle w temacie, żaden komornik nie ma prawa zająć całej pensji.

Dziękuję. Czyli teraz tyko adwokat i do sądu? Tylko że od 2 mcy jestem praktycznie pozbawiony środków do życia i nie stać mnie na adwokata i szef o tym wie. A pewnie zaraz stracę jeszcze mieszkanie bo zalegam z czynszem 2 mce

Pozostaje adwokat z urzędu.

makary1974 napisał:
Szef cię oszukał i tyle w temacie, żaden komornik nie ma prawa zająć całej pensji.

Ma prawo, ale wystarczy ze autor pojdzie do sadu po zaswiadczenie i mu reszte to 1180€ musi oddac

do sądu ale po jakie zaświadczenie? ja nie mam nawet numeru sprawy to jak to sprawdzić? Poza tym mam podstawy aby sądzić że szef kłamie z komornikiem, ponieważ w grudniu wysłał mi wiadomość że pieniądze przelał na moje konto a w tym miesiącu już twierdzi że wypłatę z grudnia i stycznia komornik zajął. jak to sprawdzić? Szef unika kontaktu ze mną. Jestem na skraju załamania

Jedynym potwierdzeniem może być wizyta w banku i zapytanie, czy potwierdzają zajęcie komornicze czy raczej brak przelewu z firmy.

Powrót