RE: Odwołanie od egzekucji komorniczej ...

• Autor wątku Autor wątku JarekS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

JarekS

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20

Domi69 napisał:
Poza opisanym postępowanie o przywrócenie terminów i złożeniem odwołania od nakazu możecie do komornika złożyć jakiś taki wniosek o zawieszenie egzekucji...

No właśnie, czy "jakiś taki" wniosek zadziała?

Dostałem zawiadomienie o wszczęciu egzekucji przedawnionej należności i złożyłem do sądu wniosek o przywrócenie terminu i sprzeciw od nakazu.

Komornik mi jeszcze nic nie zajął i teraz się zastanawiam, czy pisać do niego już teraz wniosek o zawieszenie egzekucji? Czy zapłacić mu, a po wygranej w sądzie to odkręcać?

Bo chyba nie czekać, aż sam sobie weźmie z rachunku bankowego...?

Przeczytaj art. 820(3) k.p.c.

Przeczytałem. Było odwołanie do innego art., z którego było kolejne odwołanie do innego art., z którego było kolejne...
Czy wynika z tego art. 820(3) k.p.c., że skoro nakaz jest wydany w ramach EPU, to nie muszę do wniosku do komornika dołączać zaświadczenia określonego w art. 139 § 5 i w zasadzie komornik powinien egzekucję zawiesić?

Ostatnia edycja:

Jeśli sprawa jest w EPU i nakaz wysłano na stary adres, a ty od dawna masz nowy adres zamieszkania tożsamy z meldunkowym (basa PESEL-SĄD) - to zaświadczenia nie potrzeba.

Dzięki.
W takim razie piszę wniosek o zawieszenie na podst. art. 820(3) k.p.c. i nie płacę.

======

Czy do pisma do komornika trzeba dołączyć dowody potwierdzające inny adres zamieszkania niż ten, pod który sąd wysłał nakaz?
Komornik w końcu sam o tym najlepiej wie - zna akta sprawy sądowej (przynajmniej nakaz i klauzulę wykonalności), a prawidłowy adres sam ustalał.

Ostatnia edycja:

JarekS napisał:
Czy do pisma do komornika trzeba dołączyć dowody potwierdzające inny adres zamieszkania niż ten, pod który sąd wysłał nakaz?
Przeczytaj raz jeszcze artykuł oraz mój post

Powrót