Realizacja usługi a odzyskanie pieniędzy

• Autor wątku Autor wątku Loutanis
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Loutanis

Użytkownik
Odpowiedzi
49
Witam.

Prowadzę działalność. Mam problem z wyegzekwowaniem należnej mi zapłaty za zleconą usługę.

Sprawa wygląda następująco:
Podpisałam z klientem umowę o zlecenie konkretnej usługi, z której się wywiązałam. Umowa była pisemna, ale zawierała dodatkowe ustalenia- usługi, które były już ustne i za te usługi nie otrzymałam zapłaty. Na zlecenie klienta zostało to wykononane, poszłam mu na rękę i od razu dostał zamówiony towar, zapewniając, że pieniądze dostanę po 10-tym bieżącego miesiąca. Od sytuacji minęły już 3 miesiące, a prócz kolejnych zapewnień nadal nic nie wpłynęło na konto.

Próbowałam się skontaktować z klientem, ale telefon milczy, na sms nie odpowiada, na e-maile również. Podczas złożonej osobiście wizyty klienta rzekomo nie było go w domu, a potem wydzwaniał z protensjami, dlaczego nachodzę jego rodzinę.

Na początku miesiąca zostało zostało wysłane pocztą, listem poleconym, wezwanie do zapłaty, z datą do 10.06 br. Pismo zostało odebrane, ale odzewu nadal brak.

Co w takiej sytuacji można dalej zrobić?

W najbliższym czasie wyjeżdżam na dłuży okres czasu, w związku z tym podejrzewam, że zgłoszenie sprawy na policję wiązałoby się z tym, że musiałabym być dostępna, na miejscu.

Za wszelkie sugestie i pomoc dziękuję.
Pozdrawiam.

Jeżeli dłużnik uchyla się od wykonania świadczenia jedynym sposobem pozostaje skierowanie sprawy o zapłatę do sądu. W Pani przypadku problemem może być udowodnienie wykonania dodatkowych usług nie objętych umową

Zawsze może Pani spróbować zlecić sprawę firmie windykacyjnej, która najczęściej działa "na procencie od zwindykowanej kwoty". Może uda im się np. zdobyć uznanie roszczenia i sprawa byłaby łatwa dowodowo.

Powrót