Recenzje + Video

• Autor wątku Autor wątku Lokoslaw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lokoslaw

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witajcie

Na wstępie, po przeczytaniu wielu wątków na ten temat jestem trochę skołowany, tym prawem cytatu itp. W czym problem?, wyjaśniam w miarę zwięźle.

Chcę zrecenzować kilka Gier, i tu jest moje pytanie.
1.Wiem że zamieszczanie w social mediach surowego gameplay-a bez komentarza konstruktywnego jest niedozwolone, a jak jest w przypadku pokazania trybu multi bądź jakiejś wyjątkowo trudnej części gry ?
2.Wiem że zmontowana recenzja z kilku krótkich części by ją zaprezentować jest dozwolona (tak przynajmniej wywnioskowałem) lecz jak jest to rozpatrywane kiedy film jest opatrzony reklamami na youtubie zaznaczając iż jest to reklama przed materiałem nie w czasie jego trwania ?
3.I to co najbardziej mnie skołowało, ile bądź jaką część mogę udostępnić publicznie ? pierwsze 10 godzin ? godzinę ? Całość ? Różne opinie wyczytałem na ten temat...
4.Ostatnia kwestia, oficjalne trailery, screeny, koncept arty. Czy w ramach opisywania gry na mojej stronie mogę to wstawić w ramach prezentacji ? (oczywiście podaje źródło w opisie skąd pochodzą materiały i jest to tylko w celu promocyjnym/reprezentacyjnym ?)

Może już to przeczytałem tutaj, ale nie umiem tego złożyć, stąd moja prośba o Waszą pomoc, za którą będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

LeszsekS napisał:
Tutaj krótkie omówienie: Prawo cytatu

Stąd właśnie wywnioskowałem że złożona recenzja z kilku kawałków będzie w porządku i nie będzie z nią problemów ale nie rozwiało to wątpliwości co do reszty.

LeszsekS napisał:
Przeczytaj jeszcze raz uważnie jak też użyj opcji Szukaj bo temat cytatów był wielokrotnie omawiany.
Wniosek, po podaniu źródła wszystko jest ok nie przesadzać z czasem w filmie i też ok chyba że się mylę. Nadal jednak zostaje yt. Pp nie do końca to wyjaśnia ale chyba nie może tak być.

Biorąc pod uwagę fakt, że prawo cytatu ma zastosowanie do samoistnych utworów, to ich autor decyduje o sposobie korzystania, cytaty prawidłowo zastosowane nie mają tutaj znaczenia.

:) No to śmiało teraz można brać się za pracę :) Dziękuję za oświetlenie sprawy, i fakt lepiej z yt i pp dać spokój z tego typami materiałami :)

Pozdrawiam serdecznie i miłego ;)

Witam ponownie

Jest problem i nie wiem gdzie co i jak źle zrobiłem. Nagrałem trochę materiału z gry, zmontowałem dodałem komentarz. Wstawiłem na youtube po czym dostałem jakiś czas później (parę godzin) info że mój film został zablokowany bo narusza markę. Jakim cudem jest tysiące podobnych filmów i nic ? W czym jest problem? obowiązują jakieś umowy z wydawcami ? Czy tak będzie z każdą recenzją ? Czy to gry czy to książka ?

Lokoslaw napisał:
... Nagrałem trochę materiału z gry, zmontowałem dodałem komentarz. ...
Są dwie opcje. Nie zrozumiałeś warunków cytowania i ich nie spełniłeś lub ktoś jest nadgorliwy.

Powrót